Izvještaj o tragediji 1989.
0

Pijani navijači glavni krivci za tragediju na Hillsboroughu

FENA
Glavni krivci za tragediju u kojoj je 1989. godine na stadionu Hillsborough u Sheffieldu poginulo 96 osoba bili su "pijani navijači Liverpoola" naveli su policijski čelnici u tadašnjem izvještaju, čije je dijelove objavio britanski BBC.

"Glavni uzrok tragedije je činjenica da je na utakmicu došao veliki broj navijača Liverpoola koji nisu imali ulaznicu. Na to se zaboravilo, a za sve su okrivljeni policija i nogometne vlasti," navodi se u pismu koje je neimenovani savjetnik Margaret Thatcher poslao tadašnjoj premijerki Velike Britanije nakon sastanka sa načelnikom liverpoolske policije Kennethom Oxfordom i njegovim suradnicima.

Do Margaret Thatcher stiglo je i pismo jednog od policajaca iz Liverpoola koji je za nesreću optužio navijače 'Redsa'. "Stidim se jer su pijani navijači Liverpoola doveli do katastrofe," navodi se u dokumentu u koji je BBC imao uvod.

Policija je u izvještaju za najveću tragediju u povijesti britanskog sporta optužila navijače Liverpoola, premda je u službenom izvještaju britanske vlade glavnim krivcem označena policija South Yorkshirea koja nije uspjela kontrolirati masu navijača. Izvještaj tadašnjeg načelnika liverpoolske policije ogorčio je obitelji stradalih navijača, a Margaret Aspinall, koja je ostala bez 18-godišnjeg sina, sve je nazvala 'velikom policijskom sramotom'.

Do tragedije je došlo kada je uoči polufinala FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta više hiljada navijača ušlo na tribinu "Leppings Lane" koja je već bila puna i tragedija je bila neizbježna. Na koncu najkrvavijeg dana u engleskoj nogometnoj povijesti 94 osobe su poginule, 766 bilo je ozlijeđeno, a 300 je završilo u bolnici. Među žrtvama Hillsborougha bilo je 22 maloljetnika, a najmlađem je bilo samo 10 godina. Svi stradali bili su navijači Liverpoola.

Upravo je hillsboroughska tragedija dovela do uklanjanjanja zaštitnih ograda i postavljanja isključivo sjedećih mjesta na engleskim stadionima.