Merseyside Derby
104

Pickford u 96. minuti poklonio pobjedu Liverpoolu nad Evertonom

Piše: E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U okviru 14. kola engleskog Premiershipa odigran je 232. Merseyside Derby u kojem je Liverpool savladao Everton rezultatom 1:0.

Liverpool je dominirao u ovom veoma otvorenom meču na Anfieldu. Najzrelije prilike za postizanje pogotka u prvom poluvremenu je imao u 12. kada je Sadio Mane iz voleja lijevom nogom sa deset metara neometan šutirao, ali je promašio gol, te u 34. minuti kada je Xherdan Shaqiri izašao sam na Jordana Pickforda, ali golman gostiju sjajno brani.

Na drugoj strani Everton je stopostotnu šansu imao u 21. minuti kada je Andre Gomes šutirao, Alisson Becker je odbranio njegov udarac, lopta se odbila od Portugalca i završila bi u golu da Joe Gomes nije uklizao i sa gol-linije je izbacio u polje.

U drugom poluvremenu Mane je imao još jednu stopostotnu šansu kada je izašao sam na Pickforda, ali je šutirao pored gola, a u 87. minuti nakon kornera rezervista Divock Origi je sa samo metar pogodio prečku.

Ipak, Origi je postao junak Redsa u 90+6. minuti nakon katastrofalne reakcije Pickforda.

Trent Alexander-Arnold je ubacio loptu sa centra, Virgil van Dijk je katastrofalno šutirao, lopta je otišla visoko u zrak i svi su mislili da je susret gotov. No, Pickford je katastrofalno procijenio let lopte, ona je udarila u prečku i pala ispred gola, a ovaj put Origi nije pogriješio i poslao je u mrežu za veliku pobjedu Liverpoola.

Ovo je bila 93. pobjeda Liverpoola u Merseyside Derbyju. Everton je ostao na 66 pobjeda, dok je 73 puta bilo neriješeno.