Nogomet
372

Petrović: Moramo prezimiti u Kupu, niko neće biti spremniji od nas nakon pauze

Piše: O. T.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Trener Željezničara Slavko Petrović obratio se medijima na konferenciji pred prvi susret osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine u kojem Željezničar na Grbavici dočekuje Goražde.

Petrović se najprije osvrnuo na protekli derbi protiv Sarajeva koji je odigran na Koševu i okončan rezultatom 0:0.

"Zadovoljan sam što smo ostali neporaženi. Teren je otežao da predstava bude bolja. Sve se svelo na trku. Faza 20 minuta u drugom dijelu kada smo loše ulazili u duele bila je razočaravajuća. Bitno je da smo ostali u nizu bez poraza. Protivnik je igrao veoma kvalitetno, možda je to bila i najbolja utakmica Sarajeva u ovoj sezoni. Svaki bod je bitan i mislim da smo na dobrom putu da sačuvamo ovaj niz bez poraza", kazao je Petrović.

Objasnio zašto je izostavio Bekrića

Govoreći o dvomeču sa Goraždem, Petrović je kazao da njegov tim mora prezimiti u Kupu i da uopće ne razmišlja ko je favorit.

"Moramo prezimiti u Kupu među osam ekipa i ne postoji razmišljanje ko je favorit. Želimo biti bolji u ove dvije utakmice i nekim igračima dati veću minutažu kako bi konkurencija bila bolja", govori trener Plavih.

Za ova dva meča Petrović najavljuje promjene u prvih 11 igrača kako bi osvježio ekipu i dao šansu onima sa manjom minutažom.

"Sigurno je da želim odmoriti jedan dio igrača koji možda neće biti među 18 odabranih. Nemamo tu mogućnost da šaljemo drugu ekipu, jer nemamo toliko igrača. Nekoliko standardnih igrača će odmarati, ali neki će i početi", kazao je Petrović.

Pred posljednji derbi mnogo se pričalo o tome što je izostavljen Samir Bekrić kojeg nije bilo na spisku od 18 igrača.

"Ja stavim na papir sve igrače i gledam koliko je stranaca da ne bih prekršio pravilo koje nalaže da ih ne smije biti više od šest. Svaki stranac bude precrtan crvenim markerom. Žutim precrtavam mlade igrače, jer trebam imati minimalno tri mlada igrača. Prvo što sam stavio na papir je treći mladi igrač, a to je bio Beganović. Onda sam gledao šta nam fali na klupi da bih reagovao na svim pozicijama. Jahić je bio zamjena za štopere, Stanić za bekove. Nikolić za napad, Šećerović za defanzivni vezni red, Lazić za pozicije krila lijevo i desno. Pitanje je bilo da li će Radinović početi. Da nije on počeo, onda bi Bekrić bio u prvih 11. Takvih pitanja bit će i dalje. Iz meča u meč bit će igrača koji nisu među 18", opisao je strateg Željezničara.

Zebu žele svi klubovi ove lige, bit ćemo najspremniji tim u drugom dijelu sezone

Sinoć se u pojedinim medijima pojavila informacija da će Zajko Zeba potpisati ugovor sa Željezničarom nakon što je raskinuo ugovor sa Slobodom. Petrović biranim riječima govori o ovom ofanzivnom veznom igraču.

"Ne znam odakle ta informacija. On je kvalitetan igrač. Odigrao je fenomenalnu sezonu u Slobodi i postigao je, čini mi se, 10 golova, što je za tu poziciju nevjerovatno. Prošao je mnogo klubova i igrao za reprezentaciju. On je interesantan. Ne mogu to komentarisati, ali svaki klub bi ga poželio", rekao je Petrović.

Trener Plavih je najavio da će njegova ekipa biti najspremnija u drugom dijelu sezone.

"Jedan igrač je povraćao, drugi je prekinuo rad, jer su mu se noge oduzele kada sam radio prvi trening. Trudimo se da pojačamo fizičku spremu. Pokušavamo to riješiti u hodu. Daleko smo od toga što priželjkujem. Teren na Koševu bio je mekan, ostajale su rupe i to je dodatno iscrpilo igrače. Najveći je problem što smo izbjegavali duele kad je Sarajevo igralo grubo. Sarajevo je trenutno spremnije, ali poslije pauze niko neće biti spremniji od nas. To se vidjelo i sa Radnikom", kazao je Petrović

Željezničar je u šesnaestini finala slavio 7:0 u Čitluku kod Brotnja, dok je Goražde nakon izvođenja penala bilo bolje od Zvijezde iz Gradačca sa 5:4 nakon što je nakon 90 minuta rezultat bio 1:1.

Meč na Grbavici između Željezničara i Goražda igra se sutra od 19 sati.