Nogomet
642

Petrović: Moji igrači ne gledaju kako im stoje štucne i kakva im je frizura, najspremniji su i bore se na terenu

Piše: D. B.
Slavko Petrović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Slavko Petrović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Srbijanski nogometni stručnjak Slavko Petrović je prije 20 mjeseci došao u Radnik koji je bio u katastrofalnom stanju, a u periodu koji je uslijedio je napravio pravu revoluciju. Prvo je spasio klub od ispadanja u niži rang prošle sezone, u ovoj drži šesto mjesto, a njegov najnoviji podvig je plasman u finale Kupa BiH. U razgovoru za portal Klix.ba Petrović je govorio o ovom historijskom uspjehu bijeljinskog tima, igri svoje ekipe koja plijeni simpatije publike na bh. stadionima i očekivanjima od velikih izazova koji slijede.

Radnik je u prvoj utakmici polufinala Kupa BiH u Bijeljini pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0, a u revanšu je poražen na Pecari sa 1:2. Ipak, gol u gostima je bio presudan, pa je Petrovićeva ekipa prošla u finale i tako napravila najveći uspjeh u klupskoj historiji.

"Znali smo da nas ovdje očekuje pakao, da je Široki igrao 12 godina zaredom u Evropi, a prošle godine ne, tako da ove godine pokušaju sve. Mi smo u Bijeljini na našem terenu propustili šansu da ostvarimo bolji rezultat i večeras odigramo mirniju utakmicu. Ipak, puno je značila pobjeda od 1:0. Široki je u revanšu pravio ogroman pritisak i zasluženo vodio, međutim, u poluvremenu smo se stabilizovali i u drugom poluvremenu izašli na teren u drugom izdanju. I pored gola koji smo primili, smatram da smo bili bolja ekipa u drugom dijelu igre, postigli smo gol iz 'čistog' penala i na kraju zasluženo prošli u finale nakon dvije utakmice", izjavio je Petrović.

Finale kruna karijere mnogih igrača

Treneru i igračima Radnika plasman u finale Kupa BiH veoma mnogo znači, posebno jer je to nagrada za mukotrpan dvadesetomjesečni rad, posebno za velike napore koje ekipa ulaže u ovoj sezoni u kojoj uglavnom igra u iscrpljujućem ritmu srijeda-subota.

"Finale je kruna puno karijera mnogih mojih igrača, koji su zaslužili plasman u finale. Učinit ćemo sve da se predstavimo u najboljem svjetlu, onoliko koliko možemo. Pokazat ćemo ono što pružamo sedmicama, zaista se divim svojim igračima. Mi smo imali četiri utakmice više u odnosu na ostale ekipe koje su igrale u polufinalu, jer smo nastupali i u Kupu RS. Mi od februara konstantno igramo u ritmu srijeda-subota, treba to izdržati. Sada ćemo poslije utakmice s Čelikom imati jednu 'normalnu" sedmicu za treninge, a dosad smo imali samo regeneracije iz završne treninge. Jako je teško sve izdržati, skidam kapu svojoj ekipi, mi igramo sa 120 posto sve ovo", rekao je sjajni trener Radnika.

Protivnik klubu iz Bijeljine u finalu bit će Sloboda, ekipa koja je hit ove sezone. Tuzlaci su pobijedili Radnik oba puta u ovoj sezoni, ali to ne obeshrabruje Petrovića i njegove igrače. Oni su odlučni da osvoje Kup BiH.

"Moji igrači će dati sve od sebe, Slobodi neće biti lako. Ne mogu nas pobijediti tri ili četiri puta u sezoni, obje utakmice koje su dobili, u Tuzli i u Bijeljini, mi smo jako nesretno izgubili. Bit će to otvorena utakmica koja će, nadam se, privući i mnogo gledatelja. Ako bismo mi osvojili Kup BiH, to bi bila vanserijska senzacija", kazao je Petrović.

Od fenjeraša na tabeli do finaliste Kupa BiH

On je svojim dolaskom napravio ogromne promjene u Radniku, koji konstantno napreduje. Ekipa je izuzetno spremna i pruža odlične partije uprkos velikom broju utakmica.

"Kad sam došao prije 20 mjeseci, Radnik je bio u zaista lošoj situaciji, u provaliji, imao je samo bod. Momci su izgubili samopouzdanje u nogometnu struku. Prvo je trebalo vratiti te momke u liniji, a onda smo prošle godine odradili fenomenalne zimske pripreme, napravili iskorak, osvojili 30 bodova te na kraju sa ukupno 31 bodom došli na deseto mjesto, što je tada bio najveći uspjeh u historiji kluba. Ove godine su odrađene sjajne dvoje pripreme. Nije nikakva tajna da je moja ekipa najspremnija u ligi. To je recept po kojem uspijevamo izdržati sav ovaj pakao. To nije lako, mnogi treneri komentarišu kada za dvije sedmice odigraju pet utakmica, šta onda da kažemo mi koji od februara igramo srijedom i subotom", riječi su našeg sagovornika.

Iako su pomaci itekako vidljivi, srbijanski stručnjak naglašava da je potrebno još mnogo rada i ulaganja.

"Mi smo još daleko od ozbiljne ekipe i ozbiljnih uslova za rad. Pokušavamo u hodu da radimo i rješavamo neke stvari. U posljednjih 20 mjeseci je strahovito puno urađeno na infrastrukturi i uslovima za trening. Ipak, još smo daleko od ozbiljnog kluba, ali izrastamo u takav. Jako je bitno da dobijemo sada finansijsku injekciju kako bismo mogli doveli još nekoliko kvalitetnih igrača. Naš budžet za godinu dana iznosi 400.000 KM, što je jako malo da se napravi ozbiljan sportski iskorak i bude u vrhu bh. nogometa. Mi smo u jednom periodu 'pocijepali' tu veliku petorku bh. nogometa, ali je na kraju došlo na vidjelo da su tih pet ekipa još uvijek daleko ispred nas. Ipak, ja moram biti prezadovoljan onim što je postignuto u ovih 20 mjeseci, moram biti zadovoljan onim što nam je pružio grad i nova uprava, napredovali smo, ali imamo još jako mnogo posla", istakao je Petrović.

Ekipu čine borci, a ne foliranti

Zbog svog neupitnog nogometnog znanja te dopadljive igre i borbenosti njegove ekipe na terenu, Petrović je zaslužio simpatije ljubitelja nogometa širom BiH, a često je zajedno sa svojim timom pozdravljen ovacijama protivničkih navijača.

"Puno nam to znači. Lično sam doživio ovacije u Sarajevu, što me je jako pozitivno iznenadilo. Te simpatije koje smo dobili, zaslužili smo. Moji momci su pošteni i izgaraju na terenu, daju sve od sebe, a publika to prepoznaje i voli. Kod mene nema foliranata koji gledaju kako će isteći 90 minuta, kako im štucne stoje i da im je frizura dobra, to su momci koji izađu na teren da se bore i ginu. To je uspjeh našeg kluba, a igračima možda garantuje bolje karijere, bolje klubove i veće zarade. Kod nas neko može da se vrati nogometu, ali ne može zaraditi velike pare", završio je Petrović.