Nogomet
24

Pet razloga zbog kojih Željo može izbaciti Metalurg

Piše: Edin Isanović
Prvotimci Željezničara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prvotimci Željezničara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Željezničar danas na najvećem bh. stadionu u 21 sat igra uzvratnu utakmicu 2. pretkola Evopske lige protiv makedonskog Metalurga. U prvom dvoboju u Skoplju bilo je 0:0, što izabranicima Admira Adžema daje realne šanse da se plasiraju u narednu rundu.

Nakon dugo vremena Plavi bi konačno mogli preskočiti dvije prepreke zaredom. Posljednji put su to uspjeli u sezoni 2002./03. kada su u pretkolima Lige prvaka izbacili Akranes i Lillestrom, a kasnije su eliminisani od Newcastle Uniteda.

Iako Željo, po kvalitetu, ima lošiju ekipu nego prethodnih godina otvorila se velika prilika da mladi nogometaši iz Doline ćupova pobjedom protiv Makedonaca donesu veliku radost plavoj naciji kojom je zavladao optimizam. Premda se rijetki "razbacuju“ velikim izjavama svi vjeruju da će bh. predstavnik doći do pobjede.

Navijači Plavih dugo vremena priželjkuju uspjeh u Evropi, a mi donosimo pet razloga zbog kojih Željezničar ima izgleda da savlada svog rivala na stadionu “Asim Ferhatović Hase”.

1. Motiv i želja za uspjehom

Evidentno je da je sada voljni momenat i ambicija na najvišem nivou. Ogromna je želja za uspjehom. Euforija iskače iz realnih okvira i postaje nezgodna, ali je istovremeno i poželjna. Željin mladi tim gladan je evropskih uspjeha i maksimalno je podržan u javnosti. Za povoljan rezultat svih 11 aktera treba biti u optimalnom izdanju. Podbaci li jedan ili dvojica, okolnosti se mijenjaju. Tim sa Grbavice u revanšu treba biti jak u srcu ekipe, u vezi.

2. Dobra forma Srđana Stanića

Plavi od početka utakmice moraju pokazati da igraju za gol više. Trebaju pokušavati kontrama i polukontrama. Kod organizacije igre bitno je odigrati brz, čvrst pas, bez filozofiranja. Srđan Stanić može svakome pobjeći i sigurno će biti jedan od najvažnijih igrača bh. predstavnika. U dobroj je formi i kapiten bi mogao biti prevaga Željezničara. Poželjan recept je čvrsta i agresivna kompaktna formacija i vrebanje prilike da udaraju u sredinu odbrane gdje stoperi gostiju znaju pogriješiti.

3. Igra do krajnjih granica

U prethodne tri utakmice Evropske lige igrači su pokazali veliku borbenost, igrali su do krajnjih granica svojih mogućnosti. Tako će sasvim sigurno biti i u utorak.

Svi koji dobiju priliku da igraju, pružit će maksimum. Željo treba biti kompaktan u veznoj liniji. Niti jednog trenutka ne smije se dozvoliti da se razmašu Krstev i Mitrev (zavisno ko će igrati). Veznjaci Želje Hasanović, Tomić, Sadiković i Bučan moraju razgraditi sve napade Makedonaca. U slučaju da uspju odsječi napadače Metalurga, uradit će pola posla.

4. Tradicija

Željezničar je po historiji i tradiciji velikan bh. nogometa. Bliža prošlost i aktuelnost nude ipak razliku u kvalitetu. On je prioritetno finansijskog uzroka, ali i dobrim dijelom organizacijskog. Ipak, do sada su to izabranici Admira Adžema dobro kompenzirali borbenošću i limitiranjem suparničkih aduta. Također, Plavi imaju mnogo više evropskih utakmica od Metalurga. To u konačnici može biti presudno. Za očekivati ja da će utakmica biti intenzivna u ritmu, agresivnosti i nadamo se kvaliteti igre.

5. Navijači

Koševo će danas vjerovatno biti dobro popunjeno. Navijači su jedni od najvažnijih faktora nogometne predstave. Bez prave podrške nema ni prave igre.

Pristalice tima sa Grbavice će podržati svoj klub. No, bilo bi loše da stvore atmosferu pritiska, da igračima i stručnom štabu na leđa stave pretežak teret. Svojom podrškom trebaju da potiču nogometaše na najveći napor. Dvanaesti igrač bit će itekako potreban za trijumf protiv Metalurga.