Desilo se u 2012.
2

VIDEO / Pet pozitivnih i negativnih sportskih priča koje su obilježile ovu godinu

Piše: Edin Isanović
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Na kraju svake godine sumiraju se rezultati. Donosimo vam pet pozitivnih i negativnih sportskih priča koji su obilježili 2012.

Pet pozitivnih priča

  1. Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci

Definitivno, reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci najtrofejnijia je bh. nacionalna vrsta. U finalnom susretu odbojkaškog turnira Paraolimpijskih igara u Londonu, savladali su selekciju Irana rezultatom 3:1 u setovima. Ovo je za naše odbojkaše druga zlatna medalja sa Paraolimpijskih igara. Prvu su osvojili 2004. godine. Ponovo su obradovali naciju. Zaslužuju "palac gore".

  1. Košarkaški državni tim

Pobjede seniora, ali i juniora našeg državnog košarkaškog tima vratili su osmjeh na lice svim ljubiteljima čarobne igre pod obručima u našoj zemlji. Košarka je u 2012. ponovo bila u fokusu interesovanja. Seniori predvođeni sa klupe Acom Petrovićem osvojili su prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi i plasirali su se na kontinentalnu smotru koja će se 2013. godine održati u Sloveniji. Ipak, ono što posebno veseli jeste što je i naš juniorski reprezentativni tim (igrači do 18 godina) napravio historijski rezultat. Oni su osvojili prvo mjesto u diviziji B i plasirali se u diviziju A, odnosno među šesnaest najboljih selekcija Starog kontinenta. Vrhunski rezultat. Šef ovog državnog tima je Nenad Marković. Kao što smo već pisali – bh. reprezentativna košarka korača stazama uspjeha.

  1. Nogometna reprezentacija BiH

Zmajevi su u protekloj godini odigrali izuzetno kvalitetno, posebno važnije utakmice. Na kraju su završili na 27. mjestu FIFA-ine ranking liste. Iako su izabranici Safeta Sušića u prva tra prijateljska okršaja (Brazil, Irska i Meksiko) upisali poraze, pobjeda protiv Velsa nagovijestila je bolje dane. U kvalifikacionim dvobojima savladani su Lihtenštajn, Latvija i Litvanija, dok su Spahić i saigrači odigrali neriješeno protiv Grka u Atini. Naš državni tim lider je grupe. Uspješna godina okončana je slavljem u prijateljskoj uitakmici protiv Alžira.

  1. Konačno, jedan predsjednik N/FSBiH - Elvedin Begić

Na izbornoj sjednici Skupštine N/FSBiH koja je održana 13. decembra ove godine izabran je jedan predsjednik čiji mandat traje četiri godine. Za prvog čovjeka krovne kuće bh. nogometa imenovan je Elvedin Begić koji je nakon glasanja pobijedio Josipa Bevandu. Za njegove zamjenike izabrani su Ivan Beus i Darko Ljubojević. Pored toga, Nogometni savez BiH dobio je i novi Izvršni odbor, ali i Odbora za posredovanje i savjetovanja na čijem je čelu Ivica Osim.

  1. Dominacija Željezničara, Bordo tim bljesnuo protiv Levskog

U domaćem nogometnom prvenstvu Željezničar je dominirao u 2012. godini. Plavi sa Grbavice osvojili su duplu krunu. Izabranici Amara Osima srušili su i nekoliko rekorda. Međutim, na evropskoj sceni Željo nije uspio preskočiti prvu prepreku. Vrijedi spomenuti i sjajnu partiju FK Sarajevo protiv Levskog u uzvratnoj utakmici 3. pretkola Evropske lige. Tim sa Koševa slavio je 3:1, a treći pogodak Saida Husejinovića pravo je remek djelo.

Pet negativnih

  1. Bh. olimpijski tim u Londonu

Predstavnici BiH na Olimpijskim igrama u Londonu potpuno su se osramotili.Našu zemlju predstavljalo je šest takmičara. Neki su odmah eliminisani, pojedini su bili posljednji u svojim disciplinama.Neki su se zadovoljili što nisu nadmetanje završili zakovani za dno. Jedini koji nije razočarao, ali nije ni oduševio je bacač kugle - Kemal Mešić. Bio je 24. I nakon Londona medalja za BiH ostaje samo pusti san.

  1. Rukometna reprezentacija BiH

Bh. rukometna reprezentacija poražena je u novembru sarajevskoj Skenderiji od Srbije rezultatom 24:21 u kvalifikacijskoj utakmici za Evropsko prvenstvo koje se 2014. održava u Danskoj. Da u našem državnom rukometnom timu nešto ne funkcioniše kako treba najbolje je pokazala utakmica u Austriji koja je odigrana nekoliko dana ranije. Tada su bh. reprezentativci ostavili siv i bezličan dojam, a to je najavilo nemogućnost hvatanja završnice EP-a. Da se razumijemo, porazi su sastavni dio igre, međutim, sam pristup bh. reprezentativaca bio je na niskom nivou, a to nije prihvatljivo. Bez dvojbe, u bh. državnom rukometnom timu potrebni su rezovi.

  1. Velike kazne za klubove zbog navijača

Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH tokom petnaest kola BHT Premijer lige kaznila je u mnogo navrata pristalice pojedinih klubova. Bez dvojbe, najviše novaca platiti su FK Sarajevo i FK Željezničar, a najviše zbog upotrebe pirotehničkih sredstava svojih navijača. Dodamo li ovome i "čestitke" koje su na adresu ova dva trofejna kluba stigle iz UEFA-e zbog zamjerki koje su evidentirane u međunarodnim utakmicama, onda je jasno da su dobar dio zarađenih finansijskih sredstava morali proslijediti krovnoj kući bh. i evropskog nogometa.

  1. Muška i ženska košarkaška liga

Iako je reprezentativna košarka priredila mnogo uspjeha u 2012. paradoksalno je da su mnogi klubovi u muškoj i ženskoj ligi u vrlo teškoj finansijskoj situaciji i praktično pred gašenjem. To je nedavno na pres konferenciji potvrdio generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović. Dodao je kako zbog toga nisu odigrane četiri utakmice Kupa BiH.

"Imamo situaciju da košarka u BiH, s izuzetkom Širokog i Igokee, ne postoji, i ovo je apel svima da nešto učine i spase ovaj sport te omoguće našoj djeci da igraju košarku", kazao je tada Mahmutović.

  1. Maribor i Zeta

FK Željezničar se, nakon što je dotakao vrh u domaćem prvenstvu, nadmetao u pretkolu elitnog evropskog klupskog takmičenja - Ligi prvaka. Međutim, Plavi su zapeli već na prvoj prepreci. Slovenski prvak Maribor pobijedio je u oba meča i zasluženo je prošao dalje. Tim sa Koševa je u Evropskoj ligi nakon eliminacije Hiberniansa i Levskog odmjerio snage sa crnogorskom Zetom. U prvom okršaju Sarajevo je na najvećem bh. stadionu slavilo 2:1, ali su sramotno poraženi u Podgorici 1:0 i završili su evropsku priču.