Prljave igre
46

Pet najvećih transfer otmica u nogometnoj historiji

Piše: N. K.
Malcom (Foto: EPA-EFE)
Malcom (Foto: EPA-EFE)
Transfer sagu brazilskog napadača Malcoma posljednjih dana upratili su svi oni kojima je nogomet glavna stvar na svijetu budući da je jedna od najzanimljivijih koja se dogodila u novije vrijeme, a slične stvari često su se dešavale i u prošlosti.

Povezivan s brojnim klubovima iz najboljih evropskih liga, bilo je gotovo sigurno da će talentovani krilni napadač imati novi klub na početku nove sezone. Malcom je povezivan s Arsenalom, Tottenhamom, Interom i Evertonom prije nego što je Roma potvrdila da je postigla dogovor s Bordeauxom oko transfera.

Italijanski klub je bio toliko siguran da su navijači čekali na aerodromu najnovije pojačanje, ali tada se uključio španski gigant Barcelona koja je napravila ponudu za 21-godišnjeg pa je Bordeaux otkazao let za Rim. Romin direktor Monchi je kasnije odbacio dogovor i otkrio kako će klub podnijeti legalne akcije protiv Bordeauxa.

U međuvremenu, Barcelona je postigla 36 miliona funti dogovor s francuskim klubom i Malcom je danas stigao u Španiju i obavio ljekarske preglede.

Ukratko, Katalonci su Malcoma preoteli Romi. Međutim, nije ovo prvi put da se ovakve stvari dešavaju. Donosimo vam pet najpoznatijih klupskih otmica:

5. Willian u Chelsea (preotet Tottenhamu)

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Willian, igrač kojeg Barcelona želi ovog ljeta, pridružio se 2013. godine Chelseaju za 32 miliona funti. Međutim, ovaj transfer je razbijesnio Tottenhamove navijače.

Prije nego što je Chelsea dovršio dogovor s Willianom, sada 29-godišnjak je bio na ivici potpisa ugovora za rivalski Tottenham. Spursi su se borili u konkurenciji s Liverpoolom i dogovorili su 30 miliona funti dogovor s ruskim klubom Anzhijem. Brazilac je čak završio i ljekarski pregled.

Ipak, Chelseajev vlasnik Roman Abramovich je direktno nazvao Anzhijevog vlasnika i uvjerio ga da pošalje Williana na Stamfrod Bridge za 32 miliona funti.

Bivši igrača Shakhtar Donetska je tako srećom morao uzeti samo jedan od poznatih londonskih taksija kako bi došao do svog novog kluba.

4. John Obi Mikel u Chelsea (preotet Manchester Unitedu)

Još jednu otmicu uradio je Chelsea. Naime, mediji su 2005. godne tvrdili da je Mikel dogovorio prelazak u Manchester United, a čak se pojavio i na konferenciji za medije u klupskom dresu. Čak je i video nigerijskog veznjaka kako dobiva dres s brojem 21 od jednog od predstavnika Manchester Uniteda Jima Ryana počeo kružiti internetom.

Ipak, tada se iznenada uključio Chelsea i doveli su talenta u London. Ovaj potez Plavaca naišao je na osude iz Manchester Uniteda, pogotovo asistent menadžera Carlosa Queiroza.

Spor je konačno riješen nakon što je Chelsea platio Crvenim vragovima naknadu od 15 miliona funti.

3. David Beckham u Real Madrid (preotet Barceloni)

Incident s menadžerom Alexom Fergusonom 2003. godine pridonio je želji Davida Beckhama da napusti Manchester United. Tadašnji engleski reprezentativac je bio siguran da će mnogi klubovi biti zainteresovani za njega i očekivao je poziv Barcelone. Uskoro su dva kluba izjavili medijima kako su postigli dogovor oko transfera veznjaka.

Međutim, činilo se kako je Beckham preferirao prelazak u Barceloninog rivala, Real Madrid i sutradan je otkriveno kako su Crveni vragovi prihvatili ponudu od 34 miliona funti za igrača.

Barcelona je zbog incidenta bila izuzetno ljuta na Manchester United, kojem su kasnije preoteli drugi transfer iste godine.

2. Ronaldinho u Barcelonu (preotet Manchester Unitedu)

A igrač koji je Barcelona preotela Manchester United bio je Ronaldinho. Alex Ferguson je insistirao na Ronaldinhu i očekivao je da će Brazilac popuniti rupu nastalu odlaskom Beckhama.

Nekoliko vrhunskih evropskih klubova izrazilo je interes za tada zvijezdu PSG-a, ali činilo se kako je Manchester United dobio bitku za Brazilca. Ipak, tu je bila i Barcelona.

Kao i posljednje Barcino pojačanje Malcom, Ronaldinho je također bio na ivici ukrcaja u avion za Manchester kada je klub napravio ponudu. Ponuda od 30 miliona funti u posljednji tren je prihvaćena i igrač je završio u Španiji.

Bilo je srceparajuće vidjeti kako Manchester United ostaje bez svog glavnog cilja, ali sve je izliječeno kada je klub kasnije kupio tada mladog talenta imena Cristiano Ronaldo.

1. Alfredo Di Stefano u Real Madrid (preotet Barceloni)

Transfer saga koja je uključivala dva najveća kluba u nogometnoj historiji i jednog od najvećih igrača koji su igrali ovu igru sigurno mora biti broj jedan na ovom spisku.

Legendarni napadač je nakon što je prošao akademiju River Platea bio poslan u Kolumbiju na četverogodišnju posudbu. On je 1953. godine neuspješno zatražio od kluba da poništi ugovor pa se u priču uključila Barcelona.

Španski klub je pokušavao sve kako bi uvjerio oba njegova bivša kluba, River Plate i Millonarios u transfer te su punidili Di Stefanu ugovor.

Tada se uključio Real i privukao igrača na Bernabeu. Kupovina Di Stefana je bio najvažniji potez u klupskoj historiji budući da su Kraljevi s njim na čelu osvojili osam ligaških titula i pet evropskih. Šta bi se dogodilo da se nije dogodio ovaj kontroverzni transfer možemo samo zamisliti.