Ponudio 160.000 funti
10

Pet godina suspenzije za bivšeg nogometaša Cityja koji je nagovarao saigrača da namjesti utakmicu

F. Z.
Etuhu i Uche slave pogodak Nigerije na SP-u (Foto: EPA-EFE)
Etuhu i Uche slave pogodak Nigerije na SP-u (Foto: EPA-EFE)
Bivši nogometaš Manchester Cityja, Prestona, Sunderlanda, Fulhama, AIK Stockholma, kao i reprezentacije Nigerije Dickson Etuhu dobio je petogodišnju zabranu bavljenja nogometom u Švedskoj nakon što je utvrđeno da je pokušao namjestiti utakmicu.

On je u novembru optužen da je pokušao namjestiti utakmicu između IFK Göteborga i AIK-a iz Stockholma 2017. godine. Uspio je izbjeći zatvorsku kaznu, kažnjen je novčano i dobio je uslovnu kaznu, a njegovi advokati sada pripremaju žalbu pred Vrhovnim sudom Švedske.

Naknadno je i Nogometni savez Švedske odlučio suspendovati Etuhua i Albana Jusufija zbog toga što su pokušali nagovoriti nogometaša iz švedske Allesvenskan lige da podbaci u jednoj od utakmica svog kluba. Etuhu je nakon AIK-a prešao u redove IFK Rössjöholma za koji je nekada igrao Jusufi.

Etuhu i Jusufi su navodno razgovarali s golmanom AIK-a Kyriakosom Stamatopoulosom 16. maja 2017. godine u jednom restoranu u Stockholmu. Ponudili su mu 160.000 funti da podbaci u utakmici s Göteborgom, ali ih je bivši golman Kanade prijavio pa je utakmica pomjerena za naredni dan.