Nogomet
7

Peleov muzej u Santosu je istinska fudbalska umjetnost

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Brojni trofeji, dokumentacija potpisanih ugovora, ulaznice sa utakmica, kopačke i dresovi, grafike njegovih najvažnijih golova, skulpture u prirodnoj veličini, te video zapisi krase Muzej Pelea u Santosu, javlja specijalni izvještač Anadolu Agency.

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Maradona… za Brazilce su "nula“!

"Samo jedan je najveći, najbolji fudbaler svih vremena, nikada neponovljivi Edison Arantes do Nascimento Pele“, reći će vam svaki Brazilac, pogotovo stanovnik Santosa, grada u kojem je prošle sedmice otvoren Muzej Pelea, a kojeg je posjetio specijalni izvještač Anadolu Agency (AA) na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

U ruševini u neposrednoj blizini jedne od najopasnijih favela lučkog grada u brazilskoj pokraijini Sao Paulo, Gradska uprava Santosa, Peleovog rodnog grada odlučila je 2010. godine napraviti muzej u čast slavnom fudbaleru kojeg pamte generacije diljem planete. Prikupljeni su brojni trofeji, dokumentacija potpisanih ugovora, ulaznice sa utakmica, kopačke i dresovi Pelea, i to većim dijelom iz njegove kućne kolekcije.

"Akcija“ je poprimila svjetske razmjere, te je Muzej Pelea otvoren prije nekoliko dana povodom Svjetskog prvenstva u njegovoj zemlji, Brazilu.

Osim brojnih eksponata na četiri sprata u Muzeju Pelea nalaze se i grafički prikazi njegovi kultnih, najljepših golova, ali i brojni video zapisi sa najvažnijih utakmica koje je odigrao. U muzeju se nalaze i slike Pelea sa svjetski poznatim ličnostima, kao i fotografije koje su obilježile njegovu karijeru. Peleov muzej krase i njegove figure u prirodnoj veličini sa najvažnijih utakmica koje igrao. Konkretno, Peleov muzej u Santosu istinska je svjetska fudbalska umjetnost.

Kako kaže kustos muzeja, "svi u Santosu ponosni su na novu sportsko-kulturnu ustanovu koju je u samo nekoliko dana od kada je otvorena posjetilo na hiljade fudbalskih i Peleovih simpatizera iz cijelog svijeta“.

Tokom jučerašnjeg dana Muzej Pelea u Santosu posjetila je i delegacija užeg rukovodstva Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Herceogovine (N/FS BiH), predvođena predsjednikom Elvedinom Begićem. Pored Begića, Muzejom Pelea fascinirani su bili i potpredsjednici N/FS BiH Darko Ljubojević i Ivan Beus, kao i generalni sekretar Jasmin Baković, ali i 13 novinara koji su u Brazil stigli kako bi pratili reprezentaciju BiH na SP.

Zanimljivo, njihov dolazak u Muzej Pelea popratio je veliki broj novinara iz Brazila, koji su bili oduševljeni dolaskom bh. delegacije iz Guaruje, baze reprezentacije BiH na Mundijalu, 30 kilometara udaljene od Santosa.

Inače, Pele je u briljantnoj karijeri za slavni brazilski klub Santos odigrao 729 utakmica u kojima je postigao 784 gola. Između ostalog, reprezentaciju Brazila predvodio je do tri od pet titula svjetskog prvaka na šampionatima 1958. godine, 1962. i 1970.