Oštar start
0

Peharu pehar za glupost, Musi, Džidiću i Melheru orden časti!

Piše: Bakir Tiro
Bakir Tiro
Bakir Tiro
Huligani ne prestaju divljati našim stadionima! Nakon Banje Luke, izljev mržnje i idiotizma viđen je u Mostaru. Ništa novo. Može im se u državi bez Zakona, u Savezu bez, da ne napišem što pomislih...

Nažalost, huligani su prekinuli i prvu utakmicu osmine finala Kupa BiH između gradskih rivala Zrinjskog i Veleža. Još je žalosnije što je to treći susret u ovoj bh. sezoni čiji epilog nije utvrđen na terenu.

Ko su naša djeca?

Huligani unutar navijačke grupe «Ultrasi» najviše štete nanijeli su svojima, "t(a/o)čnije" HŠK Zrinjski. Umjesto 0:1, popularno zvani "Plemići" meč su izgubili službenim rezultatom 0:3 i gotovo sve šanse da se nakon revanša nađu u četvrtfinalu. Igrat će pet domaćih utakmica bez prisustva publike, te Nogometnom / Fudbalskom savezu BiH platiti kaznu u iznosu od 10.000 KM.

I tako, sarkastična teza da na ovdašnje stadione roditelji djecu trebaju voditi sa pancirima i šljemovima na glavi ispostavila se, opet, bolno istinitom. A, ko su ustvari naša pojedina djeca!? Da li su ona uzrok najnovijih problema u društvu, reflektovanim kroz pogodno tlo na tribinama? Pitanje koje svaki roditelj sebi treba postaviti u Bosni i Hercegovini. Da, to trebaju učiniti svi roditelji, kako god se zvali i u koji god vjerski objekt išli, ili uopće ne pohodili džamije, crkve ili sinagoge.

Žalosno je mnogo toga ovdje. To što je prekinut mostarski gradski derbi, te onaj prvenstveni između Borca i Želje u Banjoj Luci. Žalosno je što zbog udaranja sudije nije završena i utakmica na "Piroti", između Travnika i Borca. Međutim, šta je po Vama najcrnje u crnilu!? Za mene nema dileme. Potez djeteta, mladića, koji "Pod Bijelim brijegom" nije bio na tribinama.

Iz guzice u glavu

Mile Pehar, mladi prvotimac Zrinjskog, balo, koji je tek kročio u naš "profesionalni" fudbalski svijet, uradio je nešto što je zgrozilo sve ili gotovo sve. U trenucima kada igrači Veleža bježe u svlačionice kako bi izbjegli linč povampirenih huligana stao je na stranu divljaka. Suludo, glupo da gluplje ne može biti. Pehar je pokušao podapeti Tariku Ceriću, stoperu Veleža kako bi ga njegova "braća" divljaci sustigli i prebili. Možda i ubili. Pa, to je neobjašnjiv idiotizam. Srećom, Cerić koji je za Pehara i ljudina i igračina, uspio se pridići i pobjeći u svlačionicu. I Cerić je otac. Da mu se nešto desilo, kako bi Pehar ne sada, ali za koju godinu, kada sazrije i kada mu možda iz guzice dođe u glavu, stao pred Tarikovo dijete!? O tome nije mislio u srijedu (28. septembra).

Dan nakon utakmice u opravdanju svog gesta Pehar je kazao kako su "glave bile vruće". To je isto tako glupo, kao i njegov idiotizam dan ranije. "Glave bile vruće", c, c, c, c...

Za opomenu i pohvalu

Za razliku od Pehara glavom su mislili njegov trener Slaven Musa, ali i saigrači, prvenstveno Damir Džidić i Igor Melher. Oni su doslovce pokušali zaustaviti bagru. Bukvalno, spasili su Bajru Spahića, napadača Veleža, koji jedini nije uspio pobjeći u svlačionicu. Sakrili su ga na svoju klupu i dali mu trenerku Zrinjskog da je obuče preko dresa Veleža. Huligani ga tako nisu primijetili i Spahić može biti zahvalan spomenutim velikim sportistima i ljudima što je prošao kako je prošao. Očito, nije ga vidio ni Pehar. Da jeste možda bi zovnuo one kojima je pomagao da se zajedno, herojski, obračunaju sa tada nemoćnim Spahićem?

U svakom slučaju, potez Džidića, Muse i Melhera, koji su po okončanju incidenta i ušli u svlačionicu Veleža, te čestitali rivalima na pobjedi za svaku je pohvalu. Pehara je selektor Vlado Jagodić po hitnom postupku izbacio iz mlade reprezentacije BiH, a do daljnjeg su ga suspendovali Savez i HŠK Zrinjski. Za pohvalu i opomenu drugima.

Dakle, Musa, Džidić i Melher su za uzor ovom društvu, sportistima i djeci ove zemlje, koja nikako ne bi smjela stopama Mileta Pehara. I na koncu. Peharu bi trebalo dati pehar za glupost godine! Džidiću, Musi i Melheru orden časti!