Britanski hemičar tvrdi
0

Pehar za svjetskog prvaka nije od čistog zlata

FENA
Pehar namijenjen pobjednika Svjetskog nogometnog prvenstva, prema proračunima britanskog profesora hemije, nije napravljen od čistog zlata jer bi u tom slučaju bio pretežak za igrače.

Martyn Poliakoff s univerziteta u Nottinghamu tvrdi da bi trofej od čistog zlata, veličine 36 centimetra, bio težak najmanje 70 kilograma, prenio je BBC.

To znači da je pehar Međunarodne nogometne federacije (FIFA) u cjelini, ili bar djelimično, šupalj.

FIFA je navela da je pehar namijenjen svjetskom prvaku napravljen od 4,9 kilograma 18-karatnog zlata i da je težak 6,175 kg.

U članku objavljenom na web sajtu univerziteta, profesor Poliakoff je naveo da bi trofej od čistog zlata te veličine težio "gotovo koliko i odrasla osoba".

"Zlato je jako teško, to je jedan od najgušćih metala koji postoje. Prema mojim proračunima, da je od čistog zlata težio bi između 70 i 80 kilograma", istakao je on navodeći da je lopta na vrhu pehara, koja predstavlja zemljinu kuglu, najverovatnije šuplja.

"Ne verujem, inače, da bi ljudi mogli lako da ga podižu iznad svojih glava, a bilo bi to i jedno nepotrebno rasipanje zlata", zaključio je profesor Poliakoff, koji je priznao da nije ljubitelj nogometa.

"Bio sam tinejdžer kada je Engleska pobijedila na SP-u 1966. godine. Nisam pratio nogomet ni tada, a ni od tada, ali ću, možda, pogledati nešto ove godine", kazao je on u izjavi za BBC.