Nogomet
151

Partizan i Crvena zvezda neće izbaciti petokrake iz grbova

Klix.ba
Čelni ljudi Partizana i Crvene zvezde često se svađaju putem medija, a nerijetko bude i "niskih udaraca", no ipak u jednom su složni - zvijezde petokrake neće skidati sa grbova.

Priča o eventualnom skidanju crvenih zvijezdi petokraka pokrenuta je nakon odlaznog govora doskorašnjeg predsjednika Partizana Duška Vujoševića, koji je izjavio da ime "Jugoslovensko sportsko društvo" ne bi trebalo mijenjati, te da bi klub morao da zadrži i petokraku na grbu.

"Da li to znači da je i pivo Heineken simbol komunizma? Zvijezda je simbol radosti i sreće, a u Zvezdinom osnivanju učestvovala je antifašistićka omladina. Zvezdin grb je takav već 70 godina i bez ikakve sumnje mogu da kažem da ga ne treba mijenjati. To je prepoznatljiv simbol, a mi ne bismo trebali da se odričemo znamenja", rekao je srbijanskim medijima predsednik Zvezde Svetozar Mijalović.

Član Skupštine Partizana, poznati režiser Srđan Dragojević, također je istakao kako nema govora o promjeni grba.

"Mi smo narod koji ne vodi računa i ne čuva svoju tradiciju. Ukidanje petokrake sa grba bio bi ozbiljan zločin. Šta treba da radimo, da pljujemo po grbovima svih koji su učestvovali u Narodnooslobodilačkoj borbi, a čija imena krase neke od ulica", istakao je Dragojević.