Nogomet
241

Paralizovani tinejdžer će izvesti početni udarac na Mundijalu

Klix.ba
Ljubitelje fudbala na početku ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Brazilu očekuje uzbudljiv potez. Neće ga izvesti nijedno poznato ime, već brazilski tinejdžer koji je paralizovan od struka nadole.

To će biti moguće zahvaljujući novoj tehnologiji. Tinejdžer će nositi motorizovani egzoskelet, odijelo čija će mu tehnologija omogućiti da aktivnostima mozga aktivira pokrete tijela, piše portal Tech Crunch.

Ova inovacija rezultat je međunarodne saradnje državnog univerziteta iz Colorada, Tehničkog univerziteta iz Minhena i univerziteta Duke iz Sjeverne Karoline, a primjenjuje se u okviru projekta "Ponovo hodaj".

Nedavno objavljeni video služi kao objašnjenje tehnologije koja će sve ovo omogućiti i kao nevjerovatan primjer napretka robotike i 3D štampe koji direktno utječe na poboljšanje ljudskih života.

Moždani valovi se otkrivaju pomoću elektroda, te bežično emituju do egzoskeleta i pretvaraju u naredbe koje proizvode pokret. Omogućene su i povratne informacije, kako bi korisnici odijelo doživljavali kao dio sebe.