Nogomet
136

Pape sa izmjenjenim sastavom želi pobijediti Iran i časno se oprostiti od SP-a i selektorske klupe

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH odigrat će danas u Salvadoru posljednju utakmicu grupe F Mundijala u Brazilu. Suparnik će biti Irana kojeg naš dražavni tim do sada nikada nije pobijedio. Ujedno, ovo će vjerovatno biti posljednji put da u ovom mandatu selektor Safet Sušić vodi Zmajeve. Bit će to ukupno njegov 44. meč na klupi bh. tima.

Popularni Pape istakao je kako će se u okršaju sa Iranom nekoliko novih igrača naći u udarnoj postavi.

"Pokušat ćemo pobijediti protivnika koji želi da igra protiv 16 najboljih ekipa svijeta. Neće nam biti lako, ali za nas bi važna stvar bila da se na lijep način oprostimo od ovog Svjetskog prvenstva, a onda će ljudi, kad poslije sve analiziraju, možda shvatiti da nam je nedostajalo samo malo sreće, malo poštenijih i realnijih sudijskih odluka, jer svi koji su vidjeli utakmicu znaju da bismo, da nam je priznat gol protiv Nigerije, vjerovatno sutra trebali samo bod da se nađemo među 16 najboljih na svijetu. Bit će izmjena, bit će nekoliko novih igrača u početnih 11", kazao je Sušić.

Šef državnog tima nije želio priznati da je pogriješio što nije nastavio igrati sa formacijom koja je marširala kroz kvalifikacije i osigurala nastup na SP.

"Mi smo ekipa koja igra ofanzivno, nekad i pretjerano, i kad se desi da ne damo bar dva gola protivnicima, onda izgubimo utakmicu."

Mogu li Begović i njegovi saigrači pobijediti Iran, ostaje da se vidi. Bilo bi lijepo da se naš državni tim od planetarnog izloga nogometa oprosti sa jednim ili tri boda. Dakako, nije isto sa Mundijala otići treći ili četvrti. Vjerujemo das u toga svjesni igrači i stručni štab. Pojedini nogometaši nisu pokazali dovoljno borbenosti u okršaju sa Nigerijom. Danas imaju priliku da poprave dojam.

Izabranici Carlosa Queiroza ostavili su dobar dojam protiv Argentine. Nesretno su poraženi u posljednjim trenucima meča. Protiv BiH im treba pobjeda, kao i trijumf Gaučosa nad Nigerojom od dva gola razlike kako bi prošli među 16 najboljih na planeti.

"BiH ima sjajnu ekipu i nisu zaslužili poraz protiv Nigerije. Neće nam biti lako protiv njih, ali vjerujem da možemo doći do tri važna boda", naglasio je portuglaski stručnjak Queiroz pred okršaj sa Zmajevima.

Inače, nekadašnji selektor Portugala, koji sa dosta uspjeha vodi Iran, nametnuo je Prinčevima Perzije evropski stil igre. Odlikuje ih mnogo trke i nevjerovatna agresivnost. To su najbolje demonstrirali u sudaru sa Argentincima. Do sada su Iranci nastupali na 3 Svjetska nogometna prvenstva i nikada nisu prošli grupu. Danas imaju historijsku priliku. Sa dosta samopouzdanja i optmizma čekaju dvoboj sa Zmajevima.

Utakmica u Salvadoru počinje u 18:00 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Iran u brojkama

Selektor: Carlos Queiroz, FIFA ranking: 43 Najbolji FIFA ranking: 15. (juli 2005.)

Najlošiji FIFA ranking: 122.(maj 1996.) Najviše nastupa: Ali Daei (149) Najbolji strijelac: Ali Daei (109) Najveća pobjeda: Iran – Guam 19:0 (novembar 2000.) Najveći poraz: Južna Koreja – Iran 5:0 (maj 1958.) Najveći uspjesi: Svjetsko prvenstvo – tri nastupa, Azijski kup, 12 nastupa (tri naslova) Stanovnika: 77.177.000