Nogomet
8

Pape, Klinsmann i Deschamps najbolji fudbaleri među selektorima na Mundijalu

NAP
Safet Sušić u dresu PSG-a 1983. godine (Foto: Arhiv/AFP)
Safet Sušić u dresu PSG-a 1983. godine (Foto: Arhiv/AFP)
Selektor bh. reprezentacije Safet Sušić spada među tri najbolja fudbalera među svim selektorima koji vode 32 najbolje selekcije svijeta, pokazalo je istraživanje bh. novinske agencije Patria (NAP).

Naime, Pape je, kao zvanično najbolji fudbaler BiH svih vremena, u samom vrhu najboljih fudbalera među selektorima, zajedno sa nekadašnjim zvijezdama njemačke i francuske reprezentacije Jurgenom Klinsmanomi Didierom Deschampsom.

Više od polovine selektora su imali prosječne nogometne karijere, neki i apsolutno zanemarljive, međutim jedine prave fudbalske zvijezde među selektorima su bili Klinsman (sada selektor SAD) i Deschamps (selektor Francuske) koji su bili i prvaci svijeta i Evrope kao igrači sa svojim reprezentacijama.

Sjajne karijere su imali i Vincente del Bosque, igrao u Real Madridu godinama, i Capello, koji je bio zvijezda Rome i Juventusa. No, Pape je bio jedan od najboljih igrača sjajne reprezentacije Jugoslavije i najbolji stranac koji je ikada igrao u Francuskoj. To je priznanje dobio ispred Ronaldinha i drugih svjetskih zvijezda.

U samom vrhu, je još jedan bh. igrač i trener. Vahid Halilhodžić je selektor Alžira, a bio je fenomenalni strijelac i svojevremeno jedan od najboljih igrača bivše države.

Jurgen Klinsmann – selektor SAD, Nijemac

Klinsmann je jedan od onih koji iza sebe ima bogatu igračku karijeru sa osvojenim Svjetskim prvenstvom (1990. godine op.a.) i Evropskim (1996.). Svoju profesionalnu karijeru počeo je 1981. u dresu Stuttgarter Kickersa, a završio je 1998. godine nakon poraza od Hrvatske u četvrtini finala Svjetskog prvenstva, iako je 2003. godine imao kratku igračku epizodu u SAD-u.

U sedamnaest godina igranja Klinsmann je stekao reputaciju jednog od najboljih svjetskih napadača, a bio je standardan u svim klubovima u kojima je igrao, kao i u reprezentaciji, postigavši 47 pogodaka u impresivnih 108 nastupa.

Didier Deschamps – selektor Francuske, Francuz

Kao i Klinsman, Deschamps ima iza sebe osvojeno i Evropsko i Svjetsko prvenstvo u nogometu. 1998. godine na svom terenu, Deschamps je odveo ekipu do naslova prvaka svijeta pobjedom 3:0 u finalu protiv Brazila što je najuvjerljivija pobjeda u finalima svjetskih prvenstava dosad. Za dvije godine u finalu Evropskog prvenstva pala je u dramatičnom finalu Italija opet sa Deschampsom kao kapitenom. Nakon toga Didier se oprostio od reprezentacije svečanom priredbom 2002. godine. Dotad su te 103 odigrane utakmice bile rekordni broj nastupa za Tricolore, sada je na 4. mjestu. U martu 2004. godine Pele ga je uvrstio među najvećih 125 nogometaša svih vremena.

Safet Sušić – selektor BiH, Bosanac

Karijeru je započeo u Krivaji iz Zavidovića, gdje je već sa 16 godina počeo igrati u prvom timu. Sezonu 1972/73 počeo je kao igrač FK Sarajevo prvo kao junior da bi 3. avgusta 1973. debitovao u prvoj postavi seniora. Nastupaju nezaboravni dani kako za Safeta tako i za navijače tima iz Sarajeva. Naime u sljedećih desetak godina, i 350 odigranih utakmica, Safet je za tim sa Koševa postigao oko 250 golova, asistirao za najmanje još toliko i predriblao na stotine protivnika. Za reprezentaciju bivše Jugoslavije Sušić je debitovao 5. oktobra 1977. u Budimpešti protiv Mađarske i postigao dva gola. Na sljedećoj utakmici, protiv Rumunije, postiže prvi hattrick. Ukupno Safet Sušić je odigrao 51 utakmicu i postigao 21 pogodak za reprezentaciju bivše Jugoslavije u periodu između 1977. i 1990.

Početkom osamdesetih, 1982. Safet prelazi u Paris Saint-Germain gdje ostaje devet godina. I u timu iz glavnog grada Francuske, Sušić ostavlja veliki trag. Jedan je od najvećih fudbalera koji su igrali u klubu. S Parižanima je osvojio i nalsov prvaka i Kup. Fudbalsku karijeru je okončao 1992 sa 37 godina igrajući za francuski Red Star.

Fabio Capello – selektor Rusije, Italijan

Capello je naširoko poznat kao sjajan trener, jedan od najboljih ikad, a uz njegovo se ime vezuje i uspješna igračka karijera. Kao nogometaš počeo je u SPAL-u. Nakon tri sezone preselio je u Romu, gdje je osvajanjem italijanskog Kupa-a došao do prvog trofeja u karijeri.

Potom je prodan u Juventus, gdje se zadržao od 1969. do 1976. i odigrao je 239 utakmica, u kojima je zabio 41 pogodak. Za italijansku reprezentaciju je nastupio 32 puta, a u plavom je dresu 8 puta bio strijelac. Karijeru je završio u Milanu.

Paolo Bento – selektor Portugala, Portugalac

U seniorskoj karijeri ovaj Portugalac odigrao je 442 puta za različite klubove i postigao je 23 gola. Između ostalog igrao je za Benficu, Ovideo i Sporting. Za reprezentaciju Portugala 35 puta.

Roy Hodgson – selektor Engleske, Englez

Hodgson i nije bio igračka velesila, a tokom karijere nastupao je za uslovno rečeno manje klubove Crystal Palace, Tonbridge, Gravesend i Maidstone United.

Cesare Prandelli – selektor Italije, Italijan

Prandelli je tokom svoje igračke karijere koja je bila solidna od 1974. do 1990. godine odigrao ukupno 323 utakmice i prema podacima postigao je 17 golova. Nastupao je za Cremonese, Atalantu, i Juventus. Karijeru je završio u Atalanti.

Carlos Queiroz – selektor Irana, Portugalac

Queiroz je imao lošu profesionalnu karijeru kao nogometaš, igrajući u Mozambiku. Preselio se u Portugal 1975. godine gdje također nije imao zapaženu nogometnu karijeru.

Jorge Sampaoli – selektor Čilea, Argentinac

Sampaoli je kao i neke njegove kolege imao veliku povredu te je kao vrlo mlad krenuo u trenerske vode.

Niko Kovač – selektor Hrvatske, Hrvat

Profesionalni nogomet Kovač je započeo igrati u berlinskoj Herthi, nastupao je i za Bayer Leverkusen, Hamburger te Bayern Munchen, a igračku je karijeru okončao u austrijskom Red Bull Salzburgu. Za Hrvatsku reprezentaciju igrao je od 1996. do 2008. i ubilježio je 83 nastupa te postigao 14 pogodaka. Niko je bio igrač sredine terena, odličan u odbrambenim zadacima.

Jose Pekerman – selektor Kolumbije, Argentinac

U svojoj kratkotrajnoj nogometnoj karijeri, Jose Pekerman je igrao za domaći Argentinos Juniors. Kao igrač, Pekerman je u 28. godini teško ozlijedio koljeno zbog čega je prekinuo s profesionalnim nogometom. Međutim, budući da je bio prisiljen uzdržavati sebe i svoju porodicu, Nestor je obavljao različite poslove, a jedno vrijeme bio je i vozač taxija.

Ange Postecoglou – selektor Australije, Grk

Postecoglou je upisao 193 nastupa od 1984. – 1993. za South Melbourne. Bio je kapiten ekipe i osvojili su dva naslova prvaka.

Luiz Felipe Scolari – selektor Brazila, Brazilac

Luiz je profesionalnu igračku karijeru započeo u Caxiasu 1973., a 1980. godine godine prešao je u Juventude, a ubrzo i u Novo Hamburgo gdje je i završio karijeru. Mnogo je uspješniji u trenerskim nego u igračkim vodama.

Alejandro Sabella – selektor Argentine, Argentinac

Sabella je karijeru započeo u River Plateu, a igrao je i za Sheffield United i Leeds. Ukupno je tokom karijere odigrao 433 utakmice, a za reprezentaciju Argentine nastupio je osam puta.

Ottmar Hitzfeld – selektor Švicarske, Nijemac

Hitzfeld je igrao nogomet kasnih 1960-tih u TuS Stettenu i FV Lorrachu, njemačkim niželigašima, dok ga nije primjetio veliki švicarski Basel, kojem se pridružio 1971. godine. S njim je 1973. i 1975. osvojio švicarsko prvenstvo, a u sljedećoj sezoni je postao najbolji strijelac lige. Osvojio je i Kup s Baselom. Igrao je i za Stutgart, a nastupao je za reprezentaciju Zapadne Njemačke.

Joachim Low – selektor Njemačke, Nijemac

Low je u karijeri igrao za njemačke klubove, a upisao je i četiri nastupa za mladu selekciju Njemačke. Nastupao je za Freiburg, Stuttgart, Eintracht, Karlsruher, Schaffhausen. Nogometom se aktivno bavio od 1978. do 1995. godine.

Vincente del Bosque – selektor Španije, Španac

Vincent je poznat po svojim igrama u Real Madridu za koji je od 1970. do 1984. godine nastupio 312 puta. Postigao je za Kraljeve 14 pogodaka. Ranije je natupao za Castillu, a u dresu reprezentacije Španije odigrao je 18 utakmica i postigao jedan pogodak.

Louis van Gaal – selektor Holandije, Holanđanin

Louis se aktivno bavio nogometom od 1972. do 1987. godine, ali nije osvajao trofeje. Nastupao je za Ajax, Royal, Telstar, Spartu i AZ Alkmaaar.

Alberto Zaccheroni – selektor Japana – Italijan

Zaccheronijeva je nogometna karijera prekinuta zbog povrede, a on je postao menadžer u relativno mladoj dobi od 30 godina kada je vodio amatere Cesenatica.

Hong Myung-Bo, selektor Južne Koreje, Korejanac

Myung-Bo odigrao je u karijeri od 1992. do 2004. godine 281 utakmicu. Natupao je i za klub iz SAD-a LA Galaxy. Bio je standardni reprezentativac Južne Koreje, a odigrao je za različite selekcije ove zemlje ukupno 136 utakmica.

Luis Fernando Suarez, selektor Hondurasa, Kolumbijac

Suarez je bio odbrambeni igrač, a nastupao je za Atletico Nacional i Deportivo Pereira. Aktivno je nogomet igrao od 1980. do 1995. godine.

Jorge Luis Pinto, selektor Kostarike, Kolumbijac

Pinto nije imao značajnihih nastupa za nogometne klubove. Igrao je tokom karijere u nekim Kolumbijskim ekipama.

Volker Finke, selektor Kameruna, Nijemac

Finker se aktivno bavio nogometom od 1969. do 1975. godine i nastupao je za Halavese i Hannovercher.

James Kwesi Appiah, selektor Gane, Ganac

Appiah je bio lijevi bek i igrao je klupski nogomet s Asante Kotoko od. 1983 do 1993. godine. Appiah je igrao za reprezentaciju Gane od 1987. do i 1992. i bio je kapiten.

Oscar Tabarez – selektor Urugvaja, Urugvajac

Poznat pod nadimkom Učitelj (El maestro). Igrao na poziciji odbrambenog igrača. Karijeru završio u 32. godini. Već 30 godina trenerske karijere, u Kolumbiji, Argentini, Italiji i Španiji. Nacionalni tim Urugvaja vodio je od 1988. do 1990. te od 2006. godine pa dosad. Pod njegovim vodstvom Urugvaj je 2010. godine osvojio 4. mjesto na SP.

Sabri Lamouchi – selektor Obale Slonovače, Francuz

Od 2012. godine vodi nacionalni tim. Profesionalnu karijeru počeo u Francuskoj u klubu Ales, te u Parmu u Italiji, a zatim u Kataru. Debitirao je 1996. godine za francusku reprezentaciju, ali 1998. se nije našao na spisku za SP.

Vahid Halilhodžić – selektor Alžira, Bosanac

Sa 263 postignuta gola u karijeri jedan je od najboljih igrača. Igračka karijera traje od 1971. do 1987. godine. Karijeru počeo u FK Velež. Od 1981. do 1986. igra za francuski Nant, a od 1986. do 1987. za Paris Saint – Germain. Za reprezentaciju Jugoslavije igrao od 1975. do 1985. godine.

Nastupio petnaest puta za reprezentaciju i postigao osam golova. Osvajao brojna priznanja 1978. Zlatni igrač reprezentacije Jugoslavije, 1981. osvajač kupa Jugoslavije sa Veležom, 1983. godine prvak Francuske s Nantom, 1983. i 1985. najbolji strijelac u prvenstvu Francuske.

Marc Wilmots – selektor Belgije, Belgijanac

Od 1980. godine aktivno se bavio fudbalom. U igračkoj karijeri nastupao za nekoliko klubova Sint-Truiden, Mechelen, Stanadard Liege, Schalke 04 Bordeaux. Sa Schalkeom 04 osvojio UEFA Cup 1996/1997 Igrao za mladu reprezentaciju Belgije U19, U21, a u dresu reprezentacije postigao 28 golova u 70 nastupa. Otišao je na čak četiri Svjetska prvenstva, a igrao na tri. Na drugom prvenstvu 1994. nije postigao nijedan gol, al 1998. postiže dva, a 2002. tri što ga svrstava na listu vodećih Belgijanaca u historiji SP. Nakon završetka igračke karijere 2003. godine, Wilmots se bavio politikom, ali nije ostvario neki značajniji uspjeh te 2005. godine napušta mjesto u Senatu. Od prošle godine preuzeo reprezentaciju Belgije.

Fernando Santos – selektor Grčke, Portugalac

Fudbalom se počeo baviti od 1966. godine u dobi od 12 godina te je tada igrao za Benficu do 1971. godine, a zatim za Maritimo, Estoril gdje je završio svoju profesionalnu karijeru 1975. godine u dobi od 21. godine. 1987. godine ponovo se vraća fudbalu ali kao trener što je ostao i do danas. Selekciju Grčke vodi od 2010. godine.

Reinaldo Rueda – selektor Ekvadora, Kolumbijac nezapažene igračke karijere. Zanimljivo je da je vodio reprezentacije tri države Kolumbije, Hondurasa i Ekvadora.

Stephen Keshi – selektor Nigerije, Nigerijac

Igračku karijeru ostvario većinom u belgijskim klubovima, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama. Za reprezentaciju Nigerije igrao od 1981. do 1995. godine. Najznačajniji upsjeh 1994. godine gdje je osvojio s Nigerijom Afrički kup nacija. Nacionalni tim Nigerije preuzeo 2011. godine.

Miguel Herrera - selektor Meksika, Meksikanac

Igrao za meksičke klubove na poziciji odbrambenog igrača. Karijeru počeo 1983. godine. Najveći uspjeh postigao sa klubom Atlante gdje je upisao 100 nastupa. Za nacionalni tim igrao je samo godinu od 1993. do 1994. godine. Igračku karijeru prekinuo 2002. godine. Meksički nacionalni tim vodi od 2013. godine. Poznat je pod nadimkom Uš.