Ne može se oteti dojmu
286

Pančev: Da je Osim 1990. godine imao više vjere u mlađe igrače, Jugoslavija bi prošla Argentinu

K. H.
Darko Pančev
Darko Pančev
Darko Pančev, jedan od najboljih napadača koji su igrali na prostorima bivše Jugoslavije, prisjetio se Svjetskog prvenstva u Italiji 1990. godine rekavši da je tadašnji selektor Jugoslavije Ivica Osim možda trebao više vjerovati mlađim igračima.

U opširnom intervju za Index.hr, Pančev se, između ostalog, osvrnuo na spomenuto prvenstvo rekavši da je Ivica Osim trebao više vjerovati mlađim igračima.

"Svjetsko prvenstvo u Italiji je interesantno za analizu. Bilo je to vrijeme kad je jedna generacija odlazila, a dolazila je druga. Selektor Osim je vjerovao starijim igračima i ta je ekipa postigla dobar rezultat, ali gledajući utakmicu s Argentinom u četvrtfinalu, ne mogu se oteti dojmu da je trebao više vjerovati nama mlađim igračima.

Da je imao više vjere u nas, uvjeren sam da bismo zabili gol, prošli u polufinale, a onda i napravili nešto više. No, Švabo je vjerovao svojim igračima. On je bio taj koji je odlučivao. Nije pitanje u tome je li trebao vjerovati mladim igračima samo zato što su mladi.

Ti mladi igrači su već onda bili nosioci igre u svojim klubovima, igrali su međunarodne utakmice i smatram da je Savićević bio u pravu kad je reagovao na Osimov odnos prema nama", rekao je Pančev.

Kompletan intervju Darka Pančeva možete pročitati na linku ovdje.

Pančev je, nakon što je postao zvijezda jugoslovenskog nogometa igrajući za Vardar, prešao u Zvezdu u kojoj je u tri sezone postigao 116 pogodaka.

Postao je poznat i po tome što je postigao odlučujući gol u penal seriji finala Kupa evropskih šampiona 1991. godine protiv Marseillea kojim je donio trofej crveno-bijelima.

Nakon raspada Jugoslavije otišao je u inostranstvo, no nije se proslavio u italijanskom Interu, njemačkim Leipzigu i Fortuni Düsseldorf, te švicarskom Sionu. Sa 32 godine je završio karijeru