Nogomet
146

Pad i uspon Muhameda Bešića: Od tame do duela s Lionelom Messijem

Klix.ba
Muhamed Bešić u duelu s Lionelom Messijem (Foto: EPA)
Muhamed Bešić u duelu s Lionelom Messijem (Foto: EPA)
Bh. nogometaš mađarskog Ferencvarosa, Muhamed Bešić (21), impresionirao je nogometni svijet u utakmici između Argentine i BiH odigranoj u okviru 1. kola grupa F na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Mume je Zmajevima donio nešto što im je nedostajalo, a to je ravnoteža u sredini terena, piše Goal.com.

Bešić je sjajno počeo svoju karijeru, ali je potom sve krenulo silaznom putanjom, bio je u Hamburgu, a potom je završio u Ferencvarosu, daleko od očiju javnosti. Iako je pozvan u A reprezentaciju, nije zaigrao godinu dana.

Kada je reprezentacija BiH krajem prošle godine ostvarila plasman na SP u Brazilu, nije bilo mnogo nade da će Muhamed Bešić imati mjesta u timu koji će nastupiti na Mundijalu.

No, selektor reprezentacije BiH, Safet Sušić, imao je svoj plan za Bešića. Pozvao ga je na pripreme i uvrstio u ekipu za prijateljske utakmice protiv Obale Slonovače i Meksika, gdje je sada već popularni Mume zablistao. Uvjerio je selektora da može zaigrati od prve minute protiv Argentine i čuvati Messija. Bešić je briljirao na terenu, trčao, borio se i zaustavljao Messija.

BiH je postigla 30 golova u kvalifikacijama, ali najbolji igrač u prvoj utakmici na SP-u nije bio niko iz te ekipe. Ta titula je pripala mladom Bešiću, koji je Zmajevima donio ono što im je nedostajalo, a to je ravnoteža u sredini terena.

Iako je Bešić u svojim klubovima igrao u odbrani, Sušić mu je povjerio poziciju koja zahtjeva i igru prema naprijed, što je Bešić fantastično obavio.

Od relativnog anonimusa, Bešić je postao igrač koji je s mnogo uspjeha čuvao Messija na Maracani. Bila je to iznenadna Bešićeva "eksplozija", koji je pokazao zrelost i tako demantovao one koji su ga smatrali "usijanom glavom". Bešićev nastup, uprkos porazu, odlično je primljen u BiH, gdje je Mume već postao junak.

Bešić je donio stabilnost u sredini terena, te je svojim prisustvom omogućio Misimoviću i Pjaniću da se više koncentrišu na protivnički gol. BiH je sada favorit za drugo mjesto u grupi F, a 21-godišnji Bešić je ključ uspjeha, navodi Goal.com.