Nogomet
0

Özil zaludio Realove navijače, Casillas ne može primiti gol

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Jedna je dobra utakmica bila dovoljna za osmijeh na licima brojnih navijača Real Madrida. Pobjeda nad nogometašima Ajaxa (2-0) na startu Lige prvaka također je bila dovoljna i madridskoj Marci.

Najutjecajniji sportski list u Španiji, koji se ne srami vlastite uloge najvećeg PR-menadžera "kraljevskog kluba", u seriji svojih tekstova nakon uspješnog starta Madriđana u evropsko takmičenje podgrijava nadanja navijača, koji atraktivnu igru, uvjerljive pobjede i trofeje od novog trenera Josea Mourinha očekuju još - od jučer.

Marca tako na pijedestal uzdiže odbranu madridskog kluba na čelu s Ikerom Casillasom, koji ove sezone još nije primio ni gola u utakmicama ili dijelovima utakmica - bilo takmičarskih, bilo prijateljskih - u kojima je branio gol Reala. Njegova serija nesavladivosti traje već kroz sedam utakmica (Ajax, Osasuna, Mallorca, Penarol, Standard, Bayern i LA Galaxy).

Također je Marca s udivljenjem prostor dala njemačkom "mozgu igre" Reala Mesutu Özilu (22), konstatiravši da je bivši veznjak Werdera svojim lucidnim potezima osvojio srca Realovih navijača.

"Dvije utakmice bile su dovoljne da Nijemac zaludi navijače. U historiji kluba to je uspjelo još samo Brazilcu Ronaldu. Tako brzo nisu se uspjeli dopasti velikani poput Zidanea, Beckhama, Figa, Cristiana Ronalda ili Kake", piše Marca dodajući:

"Protiv Osasune i Ajaxa njemački je playmaker pokazao najbolje od svojeg repetoara i osvojio Bernabeu."

"Mesut je spektakularan igrač", izjavio je nakon utakmice o asistentu pri svom drugom golu dvostruki Realov strijelac protiv Ajaxa, Argentinac Gonzalo Higuain, dok je portugalski stoper Ricardo Carvalho, također ovoljetno pojačanje Reala, dodao:

"Özil ima puno klase i svakodnevno se sve više poboljšava."

Upravo je svojom nadahnutom igrom Özil prouzročio gužvu pred golom Ajaxovog golmana Marteena Stekelenburga. Ono što je dobra vijest istovremeno je, međutim, i loša, jer je Madriđanima trebalo čak 36 udaraca da bi u dva navrata matirali nizozemskog reprezentativnog golmana.

Od kompletnog broja udaraca prema Ajaxovu golu, napadački tercet Ronaldo-Higuain-Özil sudjelovao je s njih 29. Portugalac je pucao 11, Argentinac 10, a Nijemac osam puta.