Razotkriven cijeli plan
37

Anketa / Ovo su sve razlike između Superlige i Lige prvaka: Za koju ste vi opciju?

D. P.
Superliga ili Liga prvaka
Superliga ili Liga prvaka
Već danima u evropskom nogometu projekt Superlige je glavna tema, a španski list El Nacional ekskluzivno je objavio ažurirane planove novog takmičenja.

Projekt formiranja Superlige, koji je zauvijek trebao promijeniti evropski nogomet i zamijeniti Ligu prvaka, "propao" je 2021. godine kada su ga UEFA i FIFA zabranile. Međutim, prije nekoliko dana dogodio se veliki preokret.

Evropski sud pravde presudio je u korist Superlige, odnosno ocijenio je da su UEFA i FIFA nelegalno radile protiv zakona o tržišnom takmičenju.

To znači da Superliga trenutno ima sve uslove da se formira, iako su gotovo svi evropski velikani odbili da je igraju. Uz projekt Superlige ostali su Barcelona i Real Madrid, te nekoliko evropskih velikana koji se uopće nisu izjasnili na tu temu poput Milana i Juventusa.

Španski list El Espanol ekskluzivno je prenio da je Superliga napravila plan koji bi mogao dovesti do reorganizacije elitnog evropskog nogometa. U planu je da se održe nove runde razgovora s najvećim evropskim klubovima u narednom periodu.

Poređenje dva takmičenja
Poređenje dva takmičenja

Cilj je uvjeriti što više klubova da neće imati sankcije UEFA-e nakon što je projekt dobio "zeleno svjetlo" od Evropskog suda pravde.

Ovo su razlike između Superlige i Evropske lige, a vi nam u anketi odgovorite koja je bolja opcija za budućnost evropskog nogometa.

Superliga i Liga prvaka

Superliga će biti besplatna za gledanje u cijelom svijetu, dok će se TV prava za Ligu prvaka nastaviti plaćati.

Takmičenje će garantovati utakmice kod kuće i na gostovanjima, za razliku od novog formata Lige prvaka koji slijedi od naredne sezone.

U Superligi će učestvovati 64 tima, dok u Ligi prvaka s kvalifikacijama nastupe 72 tima.

U Superligi će svaki tim odigrati minimum 14 utakmica, dok će u novom formatu Lige prvaka svaka ekipa odigrati minimum osam utakmica.

Upravno tijelo Superlige bit će svi klubovi koji učestvuju, dok Liga prvaka ostaje pod ingerencijom UEFA-e.

Ulazak u Superligu će biti jednak kao i u Ligu prvaka, odnosno na osnovu rezultata ostvarenih na terenu.

Igrat će se ukupno 19 rundi takmičenja, isto kao i u Ligi prvaka od naredne sezone.