Nogomet
45

Ovo su rezultati reprezentacije BiH protiv afričkih zemalja u proteklih 17 godina

Piše: J. H.
Reprezentacije Obale Slonovače i BiH (Foto: AFP)
Reprezentacije Obale Slonovače i BiH (Foto: AFP)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine od svog osnivanja pa do početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu odigrala je sedam utakmica protiv afričkih reprezentacija.

U proteklih 17 godina, reprezentacije Bosne i Hercegovine (A i A2 selekcije) ubilježile su četiri pobjede, jedan remi i dva poraza protiv reprezentacija iz Afrike.

Prvu od njih odigrali smo sada već davne 1997. godine, tačnije 24. februara u Kuala Lumpuru u Maleziji protiv reprezentacije Zimbabvea. Tadašnji rezultat glasio je 2:2 a golove za bh. reprezentaciju postigli su Asim Hrnjić i Dželaludin Muharemović.

Ibišević, Pjanić, Svraka...

Drugu utakmicu odigrali su devet mjeseci kasnije u Tunisu protiv domaće reprezentacije. Izgubili su tada rezultatom 2:1. Jedini gol u toj utakmici za BiH je postigao Elvir Bolić.

Nakon remija i poraza protiv afričkih reprezentacija, uslijedila je pobjeda protiv selekcije Južne Afrike. Bilo je to početkom augusta 2001. godine u Iranu na LG kupu. Izabranici selektora A2 reprezentacije Husnije Akrapovića pobijedili su 4:2. Golove za BiH su postigli Muharemović (2), Rusmir Adžem i Ramiz Husić.

Devet godina kasnije, 3. marta 2010. na Koševu je gostovala reprezentacija Gane. Zmajevi selektora Safeta Sušića pobijedili su sa 2:1 golovima Vedada Ibiševića i Miralema Pjanića.

Na gostovanju Zmajeva u Alžiru protiv selekcije bh. stručnjaka Vahida Halilhodžića Zmajevi su u novembru 2012. ubilježili još jednu pobjedu zahvaljujući jedinom golu na utakmici koji je postigao Muamer Svraka u sudijskoj nadoknadi utakmice.

Težak poraz i velika pobjeda

Ove godine izabranici Safeta Sušića odigrali su dva susreta protiv reprezentacija iz Afrike. Prvi od njih igrao se početkom marta u Innsbrucku na stadionu Tivoli-Neu protiv Egipta. Zmajevi su tada ubilježili poraz od 2:0.

Na turniru "Put u Brazil" u Sjedinjenim Američkim Državama, bh. nogometaši igrali su krajem maja u na stadionu Edward Jones Dome u St. Louisu protiv selekcije Obale Slonovače.

Zahvaljujući Edinu Džeki i njegova dva gola, Zmajevi su ubilježili jednu od najvećih pobjeda protiv afričkih reprezentacija. Na kraju je bilo 2:1.

Osmu utakmicu protiv afričkih reprezentacija bh. nogometaši će igrati u noći sa subote na nedjelju na stadionu Arena Pantanal u Cuiabi protiv reprezentacije Nigerije.

Ukoliko pobijede, Zmajevi će imati realne šanse za prolazak među 16 najboljih selekcija svijeta.