Nogomet
313

Ovo su lideri Premiershipa: Anonimni, skromni i nevjerovatni

Piše: O. T.
Prošle godine Božić su dočekali na 20. mjestu. Sada su prvi. I imaju pet bodova više od Arsenala, te šest bodova više od Manchester Cityja, timova koji u ponedjeljak igraju derbi 17. kola na Emiratesu.

Engleski mediji su prošle godine sa divljenjem gledali kako Jose Mourinho i njegov Chelsea sa 13 pobjeda, dva remija i samo jednim porazom dočekuje Božić. Koliko se sada dive Leicesteru koji ima 11 pobjeda, pet remija i samo jedan poraz?

Njihov junak, unikat svjetskog nogometa, Jamie Vardy je prvi strijelac Premiershipa sa 15 pogodaka, ali iako Vardy kupi najveću slavu, struka će reći da je glavni igrač u uspjehu anonimnog kluba jedan drugi dečko - Riyad Mahrez, momak koji na kontu ima 13 pogodaka i šest asistencija. Da li bi Leo Messi imao bolju statistiku?

No, sve te priče o glavnom igraču ili glavnoj zvijezdi za tim koji sa klupe predvodi Claudio Ranieri nisu ni bitne. Oni rade i djeluju kao jedan, jer samo tako, ekipa koja je prošle godina bila prvi pik za ispadanje, može napraviti ovako nevjerovatan uspjeh.

Slika koju je objavio njihov golman Kasper Schmeichel, sin legendarnog golmana Manchester Uniteda Petera Schmeichela, objavio na Twitteru nakon pobjede nad Evertonom privlači mnogo pažnje. Jer, fanovi koji ne prate mnogo Premiership teško da poznaju bilo kojeg igrača sa slike.

Na ovoj slici ne možete primijetiti neko lice koje izaziva slavu, naslovnicu ili zavist. Vidite momke koji pokazuju da je uz vjeru, hrabrost, rad i istrajnost čak i među gorostasima poput Manchester Cityja, Manchester Uniteda, Liverpoola, Arsenala i posrnulog Chelseaja - sve moguće.