Nebeski brojevi
24

Ovo je 25 najskupljih nogometnih ekipa na svijetu

DP
Mane i Salah
Mane i Salah
Svi ljubitelji nogometa nadaju se da neće proći previše vremena prije nego što se lopte ponovo zakotrljaju ne terenima širom Evrope. Kao i gotovo sve lige u Evropi, i pet najjačih privremeno je obustavljeno dok se vlade država pokušavaju izboriti protiv širenja virusa.

U međuvremenu, istraživačka grupa CIES Football Observatory objavila je listu najvrjednijih ekipa na transfer tržištu iz najboljih pet liga u Evropi. CIES je koristila brojne varijable za izračunavanje vrijednosti igrača. U obzir su uzeli i starost igrača, performanse, ekonomsku vrijednost matičnog kluba i inflaciju, prenosi GiveMeSport.

25. Sevilla | Vrijednost: 399 miliona eura

Trenutno treća u La Ligi, Sevilla je vrijedna "samo" 400 miliona eura, usprkos nekolicini zvijezda. Lucas Ocampos i Diego Carlos su među najskupljim igračima ovog kluba.

24. Wolverhampton | Vrijednost: 449 miliona eura

Vukovi igraju odličnu sezonu i u Premiershipu i u Evropskoj ligi. Ruben Neves, Raul Jimenez i Adama Traore nositelji su igre i vrhunski nogometaši.

23. Milan | Vrijednost: 461 milion eura

Milan se prije 15 godina hvalio ekipom s najviše svjetskih zvijezda u Evropi, ali to danas više nije slučaj. Ipak, Gianluigi Donnarumma, Alessio Romagnoli i Ante Rebić su glavni igrači koji podižu vrijednost tima.

22. Bayer Leverkusen | Vrijednost: 494 miliona eura

Bayer Leverkusen, koji je trenutno peti u Bundesligi, u svojim redovima ima visoko ocijenjenog i izuzetno vrijednog Kaija Havertza, koji je pomogao da se vrijednost Bayerovog tima uveća i dostigne gotovo 500 miliona eura.

21. Valencia | Vrijednost: 527 miliona eura

Trenutno je sedma u La Ligi, a u sastavu Valencije nalazi se nekoliko talentiranih mladih igrača, uključujući Ferrana Torresa, Josea Gayu i Carlosa Solera.

20. Lyon | Vrijednost: 532 miliona eura

Prvi koji je ušao u top 20 je francuski Lyon, koji se nalazi na sedmom mjestu Ligue 1. Memphis Depay i Moussa Dembele dvije su od njihovih najvrjednijih zvijezda.

19. Roma | Vrijednost: 540 miliona eura

Nicole Zaniolo, Lorenzo Pellegrini i Justin Kluivert samo su trojica od vrjednijih igrača u redovima rimskog kluba.

18. Everton | Vrijednost: 585 miliona eura

Everton ima nekoliko vrhunskih igrača u svom sastavu - uključujući Richarlisona i Dominica Calvert-Lewina, kao i jednog od najboljih svjetskih trenera u liku Carla Ancelottija.

17. Napoli | Vrijednost: 617 miliona eura

Šesti su u Seriji A, a među Napolijeve najskuplje igrače spadaju Lorenzo Insigne, Hirving Lozano i, naravno, Kalidou Koulibaly.

16. Leicester | Vrijednost: 618 miliona eura

Leicester je treći na tabeli Premiershipa nakon odlične sezone pod vodstvom Brendana Rodgersa, čije su top zvijezde poput Jamieja Vardyja, Jamesa Maddisona i Yourija Tielemansa nositelji igre kluba.

15. Arsenal | Vrijednost: 624 miliona eura

Arsenal ima sjajne napadače, tako da ne čudi što su među 15 najskupljih timova. Pierre-Emerick Aubameyang, Alexandre Lacazette, Nicolas Pepe i Gabriel Martinelli spadaju u najskuplje igrače tima.

14. RB Leipzig | Vrijednost: 626 miliona eura

RB Leipzig će se boriti za titulu u Bundesligi ako se sezona nastavi, zahvaljujući i njihovom najboljem strijelcu Timu Werneru koji je ove sezone postigao 21 od 62 ligaška gola svoje ekipe. Ovaj 24-godišnji igrač se posljednjih sedmica čvrsto povezuje s Liverpoolom.

13. Bayern München | Vrijednost: 716 miliona eura

Iznenađujuće, ali Bayern trenutno nema najskuplji tim u Njemačkoj. Ipak, Robert Lewandowski, Serge Gnabry, Joshua Kimmich, Alphonso Davies i nekolicina drugih stajali bi apsolutno čitavo bogatstvo prilikom prodaje.

12. Borussia Dortmund | Vrijednost: 756 miliona eura

Jedno mjesto iznad Bayern Münchena nalazi se njihov rival, Borussia Dortmund, čije su zvijezde koje najviše dižu vrijednost timu Jadon Sancho i supertalentirani Erling Haland.

11. Inter | Vrijednost: 773 miliona eura

Inter je u posljednjih 12 mjeseci potrošio dosta novca na Romela Lukakua i Christiana Eriksena. Također imaju nekoliko vrhunskih igrača poput Lautara Martineza i Marcela Brozovića.

10. Juventus | Vrijednost: 783 miliona eura

Prvi klub u top 10 je Juventus, čije su glavne zvijezde Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala i Matthijs de Ligt.

9. Tottenham | Vrijednost: 787 miliona eura

Tottenham se može pohvaliti petim najskupljim timom u Engleskoj, najviše zahvaljujući Harryju Kaneu, Dele Alliju i Heung-min Sonu.

8. Atletico Madrid | Vrijednost: 836 miliona eura

Atletico Madrid je nedavno izbacio Liverpool iz Lige prvaka i ima mnogo igrača vrhunske klase, kao što su Jan Oblak (vjerojatno najbolji golman na svijetu, trenutno), Saul Niguez i Joao Felix.

7. Paris Saint-Germain | Vrijednost: 979 miliona eura

Još malo nedostaje da ekipa Paris Saint-Germaina vrijedi više od milijardu eura. Neymar i Kylian Mbappe dvojica su najskupljih nogometaša na svijetu.

6. Manchester United | Vrijednost: 1,07 milijardi eura

Forma Manchester Uniteda poboljšana je posljednjih sedmica pod vodstvom Ole Gunnara Solskjaera i njegov tim se trenutno procjenjuje na preko milijardu eura. Bruno Fernandes je bio sjajan dodatak ekipi u kojoj su već Paul Pogba, Harry Maguire i David de Gea.

5. Chelsea | Vrijednost: 1,08 milijardi eura

Ekipa Chelseaja je neznatno vrjednija od ekipe Manchestera. Njihovi najvrjedniji igrači su Christian Pulišić, Tammy Abraham i N’Golo Kante.

4. Real Madrid | Vrijednost: 1,1 milijardi eura

Nije iznenađenje vidjeti Real Madrid u prvih pet. Uvijek imaju ekipu punu zvijezda koje vrijede milione. Eden Hazard, Raphael Varane i Vinicius Jr su među najskupljim igračima.

3. Barcelona | Vrijednost: 1,17 milijardi eura

Na trećem mjestu je Barcelona, čije zvijezde poput Lea Messija, Antoinea Griezmanna i Marc-Andrea ter Stegena vrijede više od 100 miliona eura.

2. Manchester City | Vrijednost: 1,36 milijardi eura

Raheem Sterling, Kevin De Bruyne, Sergio Aguero... nije iznenađujuće što se tim Manchester Cityja procjenjuje na nevjerovatnih 1,36 milijardi eura.

1. Liverpool | Vrijednost: 1,4 milijarde eura

A na vrhu liste, naravno, je Liverpool, i dalje aktuelni evropski prvak i ekipa koja je spremna osvojiti titulu u Premierashipu - ako se ikada nastavi. Mohamed Salah, Sadio Mane i Roberto Firmino vrijede mnoga novca, zahvaljujući svojim nastupima posljednjih sezona.