Popunjava se lista
28

Ovo je 21 klub koji je dosad izborio Ligu prvaka: Villa se vratila u elitu nakon 41 godine

N. M.
Foto: Aston VIlla
Foto: Aston VIlla
Sezona u domaćim šampionatima širom Evrope bliži se kraju, a tako se polako kompletira lista učesnika Lige prvaka, koja se naredne sezone igra u novom formatu.

U "novoj" Ligi prvaka igrat će 36 umjesto dosadašnja 32 kluba, a sinoć je povratak među elitu izborila Aston Villa.

Aston Villa će Ligu prvaka igrati nakon 41 godinu pauze, a postala je 21. klub koji je osigurao plasman u elitno takmičenje naredne sezone.

Klubovi koji će igrati Ligu prvaka naredne sezone su:

Aston Villa, Manchester City, Bayern Minhen, Real Madrid, PSG, Liverpool, Inter, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Barcelona, Bayer Leverkusen, Juventus, Arsenal, Milan, Feyenoord, Sporting Lisabon, PSV Eindhoven, Monaco, Bologna, Girona i Stuttgart.

Sedam timova će izboriti Ligu prvaka kroz kvalifikacije, što znači da je ostalo da kroz domaće šampionate saznamo još osam učesnika.

Pored Aston Ville, velika je vijest povratak Bologne, koja će nakon punih 60 godina igrati Ligu prvaka, pošto je ove sezone završila među prva četiri tima Serije A.

U novom formatu Lige prvaka igrat će se jedinstvena liga s četiri kluba više nego dosad (36), a svaka ekipa će igrati osam utakmica i skupljati bodove za prolazak u drugu fazu.

Sve ekipe će biti podijeljene u četiri jakosne grupe te će svaka ekipa igrati sa po dvije ekipe iz svake jakosne grupe - po jednu utakmicu kod kuće i jednu na strani.

Prvih osam na tabeli plasirat će se direktno u osminu finala, dok će ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igrati drugi krug (jednu utakmicu kući i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala. Ostatak nokaut faze ostaje isti kao i do sada.