Navijači nezadovoljni
3

Ovo je 10 najkontroverznijih VAR odluka u Premiershipu

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Statistika kaže da su navijači prilično nezadovoljni načinom na koji se VAR tehnologija u Engleskoj koristi, a ove sezone doneseno je nekoliko zaista diskutabilnih odluka koje su direktno utjecale na rezultat meča.

Nogometni navijači nisu zadovoljni VAR-om, sudeći prema nedavnoj anketi koju je proveo YouGov. U anketi je učestvovalo skoro 1.500 ispitanika u Velikoj Britaniji i oni su otkrili svoje mišljenje o gol-tehnologiji šest mjeseci nakon njenog uvođenja u Premiershipu.

Rezultati su poražavajući. Samo jedan od 25 navijača vjeruje da VAR funkcioniše odlično, a svaki četvrti smatra da funkcionira dobro. Na drugoj strani medalje, 26% je reklo da VAR funkcionira jako loše, dok 34% smatra da radi prilično loše.

Tačno dvije trećine ispitanika smatra da su utakmice Premier lige manje lijepe za gledanje. Do sada smo ove sezone vidjeli golove koji su poništeni zbog toga što je rame nogometaša bilo u nedozvoljenoj poziciji, kao i jedanaesterci koji nisu dodijeljeni usprkos očitom faulu.

Ovo je 10 do sada najkontroverznijih VAR odluka, piše givemesport.com.

10. Poništen gol Sokratisa protiv Crystal Palacea

Sokratis je smatrao da je donio pobjedu svom timu u utakmici protiv Palacea, ali njegov je gol poništen zbog navodnog prekršaja nad Lukom Milivojevićem.

9. Gol Manchester Uniteda protiv Liverpoola (faul nad Divockom Origijem)

U jedinoj utakmici ove sezone u kojoj Liverpool nije pobijedio, Liverpool je bio uvjeren da je Victor Lindelof faulirao Divocka Origija, u početku napada koji je Marcus Rashford pretvorio u gol i vodstvo Manchestera od 1:0. VAR je rekao da faula nije bilo.

8. Igranje rukom Trenta Alexander-Arnolda protiv Manchester Cityja

U velikom duelu za titulu koji se dogodio na Anfieldu, City je smatrao da je trebao biti dosuđen penal kada je Alexander-Arnold rukom odigrao u kaznenom prostoru. Odmah nakon toga, Fabinho je doveo Liverpool do prednosti od 1:0.

7. Poništen gol Liverpoolu protiv Manchester Uniteda

Roberto Firmino je bio žrtva VAR-a kada je poništen njegov gol protiv Manchester Uniteda zbog navodnog prekršaja Virgila van Dijk nad Davidom de Geeom.

6. Nedosuđen jedanaesterac za Gerarda Delofeu protiv Tottenhama

Nekako, nijedan sudac, ni VAR, nisu smatrali da je Gerard Delofeu zaslužio jedanaesterac nakon prekršaja Jana Vertonghena.

5. Jedanaesterac Brightona protiv Evertona

"Svakako nema šanse da je to bio faul", rekao je komentator Sky Sporta kada je Adam Conolly pao u kaznenom prostoru nakon starta Michaela Keanea. VAR je mislio drugačije i primijetio je kako Keane slučajno staje na stopalo Conollyja. Brighton je tada vodio 2:1, a na kraju je pobijedio 3:2.

4. Roberto Firmino u zaleđu protiv Aston Ville

Prvi "pazuh" ofsajd u sezoni jer je Firminov gol protiv Aston Ville poništen. Vrijedi napomenuti da je pomoćni sudac na terenu signalizirao ofsajd poziciju.

3. Poništen gol Gabriela Jesusa protiv Tottenhama

Gabriel Jesus je pomislio da je City uspio nadoknaditi vrijeme stigne do pobjede protiv Tottenhama, ali VAR je primijetio da je lopta očešala ruku Aymerica Laportea prije nego što je Brazilac zatresao mrežu.

2. Poništen gol Pedra Neta protiv Liverpoola

Još jedno jako marginalno zaleđe bilo je zaslužno za poništavanje gola. Zbog djelića stopala njegovog saigrača koje je bilo u ofsajdu, gol nogometaša Wolverhamptona je poništen.

1. Poništen gol Davida McGoldricka protiv Tottenhama

McGoldrick je uskraćen za svoj prvi gol u sezoni jer je veliki nožni prst Johna Lundstruma bio centimetar u ofsajdu. Kada je primao loptu, Lundstrum je stajao na desnom krilu.

Ovo je 10 VAR odluka koje su ostavile navijače Premiershipa u očaju. Naravno, službenici će reći da su, ipak, na kraju donesene tačne odluke.

Iako to možda i jest tako, moraju se zapitati je li za nogomet dobro poništavanje golova zbog smiješno malih ofsajda, za koje je i VAR-u potrebno i nekoliko minuta kako bi nacrtao linije i pokušao pronaći dokaz.

Skoro sedam od 10 navijača smatra da je nogomet ove sezone manje lijep za gledanje, upravo zbog ovoga. To je dovoljan podatak.

VAR treba poboljšati. Osloboditi se tih glupih linija. Ako golim okom ne možete vidjeti je li igrač u ofsajdu ili nije, odluka donesena na terenu treba ostati na snazi.

Bit će još gore prije nego što postane bolje, ali možemo se samo nadati da će Premiership pažljivo promotriti kako se VAR upotrebljava i primjenjuje.