Nogomet
63

Ovih 13 "eksperata" su Messiju dodijelili Zlatnu loptu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što je argentinski reprezentativac Lionel Messi osvojio Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva u Brazilu, svjetski mediji su objavili da se radi o skandaloznoj odluci.

Osim svjetskim medijima, odluka o dodjeli Zlatne lopte Messiju nije bila jasna ni predsjedniku FIFA-e Seppu Blatteru.

"Bio sam iznenađen kada je Messi proglašen najboljim igračem SP-a, no, to je odluka našeg tehničkog komiteta, koja se mora poštovati", izjavio je Blatter.

Do ovog Mundijala su dobitnika Zlatne lopte zajednički birali novinari akreditovani za praćenje SP-a i tehnički komitet, no, ove godine je u posljednji trenutak odlučeno da "sedma sila" nema pravo glasa.

FIFA nije otkrila razloge ove odluke, ali se sumnja da je to učinjeno kako novinari ne bi mogli odlučiti na osnovu naklonjenosti jednoj od reprezentacija.

Kao primjer toga se spominje dodjeljivanje Zlatne lopte Urugvajcu Diegu Forlanu 2010. godine na SP-u u Južnoafričkoj Republici. Tada je većina akreditovanih novinara došla iz Južne Amerike te su lobirali za Forlana.

U želji da se izbjegne prevara, FIFA je donijela još jednu lošu odluku, a kada je Messi proglašen najboljim igračem, uslijedila je bura nezadovoljstva brazilskih i njemačkih navijača.

Trinaest "eksperata" koji su Messiju dodijelili Zlatnu loptu su: Gérard Houllier (Francuska), Ginés Meléndez (Španija), Gabriel Humberto Calderón (Argentina), Raul Arias (Meksiko), Ricki Herbert (Novi Zeland), M. Abdel Hussein (Sudan), Kwok Ka Ming (Hong Kong), Ion Lupescu (Rumunija), Tsuneyasu Miyamoto (Japan), Sunday Oliseh (Nigeria), Mixu Paatelainen (Finska), Jaime Rodríguez (El Salvador) i Theodore Whitmore (Jamajka).