Neočekivana situacija
14

Ovakve lidere na tabelama "liga petice" niko nije mogao zamisliti prije sezone

N. K.
Prvenstva u pet najjačih evropskih liga (Engleska, Španija, Njemačka, Italija i Francuska) počinju se zahuktavati, a pažnju ljubitelja nogometa posebno su privukle tabele, odnosno lideri nakon nekoliko odigranih kola.

Naime, niti u jednoj od "liga petice" na vrhu tabele nije ekipa za koju se prije sezone pretpostavljalo da će voditi glavnu riječ što daje dodatnu draž i uzbuđenje prilikom praćenja utakmica.

U najatraktivnijoj ligi na svijetu engleskom Premiershipu glavnu riječ vodi sjajni Everton koji je upisao četiri pobjede uz jedan remi u početnih pet kola.

Izabranici Carla Ancelottija zaista igraju sjajno i efikasno pa tako postižu gotovo tri pogotka po utakmici. Zanimljivo da se na drugom mjestu nalazi Aston Villa koja je upisala sve četiri pobjede iz četiri odigrana meča. Aktuelni prvak Liverpool je trećeplasirani s 10 bodova.

Real Sociedad je lider u španskoj La Ligi sa 11 osvojenih bodova iz šest kola, koliko ima i Villarreal, ali sa slabijom gol-razlikom. Na trećem mjestu je prvak Real s 10 bodova.

Evropski prvak Bayern je na drugom mjestu njemačke Bundeslige budući da je u prva četiri kola doživio i jedna poraz uz četiri pobjede, što je iskoristio RB Leipzig koji ima tri pobjede i remi pa zauzima prvu poziciju.

Sve četiri pobjede u uvodna četiri kola italijanske Serije A ima Milan. Naravno, daleko od toga da je Milan mali klub, ali posljednjih godina ne briljiraju pa ovako dobar start zaista je malo ko očekivao. Drugi je Sassuolo s dva boda manje, dok je prvak Juventus s dva kiksa tek na petoj poziciji.

Dominantni francuski prvak PSG je trenutno na drugom mjestu u Ligue 1 budući da je u prvih sedam kola doživio i dva poraza. To je iskoristila sjajna ekipa Lillea koja je osvojila dva boda više i nalazi se na prvom mjestu.

Hoće li lideri zadržati svoje pozicije i nakon narednog kola ostaje nam da vidimo već za vikend. Everton gostuje Southamptonu, Sociedad dočekuje Huescu, Leipzig ekipu Herthe, Milan će na gostovanje Romi dok je Lille domaćin Lyonu.