11 loših pojačanja
7

Ovako izgleda startna postava Barceloninih najvećih promašaja

DP
Zlatan Ibrahimović (Foto: AFP)
Zlatan Ibrahimović (Foto: AFP)
Za neke igrače Barcelona je dala pravo bogatstvo, ali joj se investicije nisu isplatile.

Veliki dio klupskih uspjeha u 21. stoljeću Barcelona duguje svojoj omladinskoj školi, ali daleko od toga da svoju seniorsku ekipu nisu upotpunjavali transferima.

No, događalo se da nova pojačanja nisu uspijevala uklopiti se u sistem koji su predvodili Lionel Messi, Andres Iniesta i Xavi, čak i ako bi na Camp Nou došli kao igrači od kojih se mnogo očekuje.

Marca je sastavila startnu postavu upravo od takvih igrača – najvećih promašaja u posljednjih 20 godina, uzimajući u obzir njihovu reputaciju, cijenu, kao i euforiju zbog njihovog dolaska u klub.

Richard Dutruel

Nakon što je impresionirao u Celti iz Viga, Francuz se nije uspio izboriti za mjesto pored mladog Pepea Reine. Dutruel je skoro jedina iznimka - osim u slučaju s njim, Barcelona je dosta dobro prolazila pri dovođenju golmana.

Martín Caceres

Dolazak urugvajskog defanzivca u Barcelonu 2008. godine kada je stigao kao 21-godišnjak, probudio je velike nade i očekivanja. Međutim, nikada nije uspio ostaviti trag. Povrede su ga spriječile da pruži stalnost, a posljednje dvije godine ugovora proveo je na posudbi..

Dmytro Chygrynskiy

Ukrajinac se nije pokazao vrijednim 25 miliona eura koliko je Barcelona potrošila na njega u ljeto 2009. godine. U svojoj jedinoj sezoni na stadionu Camp Nou, izgledao je pogubljeno na odbrambenoj poziciji.

Thomas Vermaelen

Belgijanac je odigrao samo jednu utakmicu u sezoni 2014./15. protiv Deportiva u posljednjem kolu, nakon što je Barcelona već osvojila titulu. Povrede su spriječile uspon njegove karijere u klubu, iako je nekoliko puta zaigrao nakon povratka s posudbe u Romi.

Yerry Mina

Još jedan Kolumbijac koji nije dugo trajao na Campu Nou, Mina je stigao iz Palmeirasa u januaru 2018. godine, a prodan je Evertonu samo šest mjeseci nakon. Međutim, Barcelona je na odbrambenom igraču zaradila gotovo 20 miliona eura.

Alex Song

I dalje je komičan nesporazum između Carlesa Puyola i Songa koji je mislio da kapiten Barcelone njega poziva kako bi mu predao trofej, a ne Erica Abidala. Dok je imao ugovor s Barcelonom, Song je većinu vremena proveo na posudbi u West Hamu.

Andre Gomes

Partije Portugalca u dresu Valencije privukle su pažnju klubova iz cijele Evrope, a Barcelona je platila 35 miliona eura da bi ga dovela na Camp Nou. Čitatelji Marce izglasali su Gomesa kao najgore pojačanje u sezoni 2016./17., a on je nakon toga otišao u Everton najprije na posudbu 2018., a potom i trajno u 2019. godini.

Ricardo Quaresma

Devetnaestogodišnji nogometaš bio je jedan od najperspektivnijih igrača na kontinentu kada je Barcelona potrošila 6 miliona eura kako bi ga dovela iz Sportinga. Rastanak s trenerom Frankom Rijkaardom značio je i kraj čarolije Quaresme na Camp Nou samo godinu dana nakon.

Juan Roman Riquelme

Louis van Gaal nije bio veliki fan Argentinca, usprkos njegovom nespornom talentu. Rijetko je nastupao kod Holanđanina u Barceloni iako je plaćen 11 miliona eura, a kasnije je zablistao u Villarrealu.

Philippe Coutinho

Brazilac se pridružio Barceloni nakon transfera vrijednog oko 160 miliona eura u januaru 2018. godine, i nakon obećavajućih prvih nekoliko mjeseci, kasnije je imao poteškoća opravdati tu cijenu. Nakon samo 18 mjeseci na stadionu, poslan je na posudbu u Bayern.

Zlatan Ibrahimović

Barcelona je izdvojila nešto manje od 70 miliona eura kako bi dovela napadača 2009. godine. Iako je postigao dosta golova u dresu katalonskog kluba, njegov odnos s Pepom Guardiolom i sigračima postao je nepopravljiv pa je nakon samo jedne sezone posuđen Milanu.