Almir Turković, FK Sarajevo
0

INTERVJU / "Ova ekipa ima kvalitet za prave stvari"

Razgovarao: Edin Isanović
Almir Turković (Foto: Daylife)
Almir Turković (Foto: Daylife)
Nogometaši Sarajeva vratili su se sa priprema koje su odrađene u Ulcinju. Kako nam je istakao prvi asistent Mehmeda Janjoša, Almir Turković, ekipa je iskazala ozbiljnost. Ekspediciju tima sa Koševa veselila je bordo razigranost. Igrači su pokazali iznimnu profesionalnost i karakter.

„Ukupnim dojmom sam zadovoljan. Logično je bilo da iz dana u dan bude sve bolje i bolje. Odigrali smo pet pripremnih utakmica i nismo niti jednu izgubili. Svakako treba istaći da smo nastupali u kombinovanom sastavu. Svi su dobro radili. Bilo je mnogo kreacija, prekrsnih akcija i konkretnih stvari. Ova ekipa ima kvalitet za prave stvari“, kaže Turković. Odbrana je djelovala sigurno?

Svakako. Kada imamo spremne Torlaka, Maksumića i Dudu malo ko se pokraj njih može naigrati. Bili su sigurni i uvjerljivi. Iako ne bih nikoga posebno isticao moram reći da je Torlak radio izvanredno. Maksumić nema pravo nastupa u Tuzli zbog tri žuta kartona.

Kako se adaptirao Haris Handžić?

Iskazao se htijenjem i upornošću. Za mene je najvažnije da pokazuje karakter, trku i borbenost. Mnogo ozbiljnije pristupa svojim obavezama nego ranije. Brzo je pohvatao konce. Sa njim smo dobili igrača na kojeg se možemo osloniti, a to je vrlo važno. Pored Handžića i ostali mladi nogometaši iskazali su veliko zalaganje.

Slijede treninzi u Sarajevu?

To nam predstavlja određeni problem, jer su tereni zaleđeni. Moramo biti oprezni zbog povreda.

Do početka prvenstva planirana je i generalna proba?

Tako je! U subotu bi trebali odigrati posljednju kontrolnu utakmicu. Imamo još vremena da poboljšamo organizaciju igre, kompaktnost, protok lopte... Već smo na visokom nivou, ali težimo još boljem izdanju. Mislim da ćemo na proljeće biti brži i bolji. Stalno ćemo raditi na poboljšanju.

Koliko visoko možete u nastavku sezone?

Mi u svakom okršaju idemo na pobjedu. Već na startu čeka nas teška zadaća. No, bez obzira na sav respekt prema Slobodi, mi ćemo jurišati na kompletan plijen. Ako izgubimo, čestitat ćemo suparniku. Pokazali smo kvalitet u završnici jesenjeg dijela. Kada maksimalno koncentrisano možemo nametnuti svoj ritam igre, a tada smo u superiornom položaju.

Navijači očekuju titulu?

Daćemo sve od sebe da dođemo do konačnog cilja - titule. Pripreme su pokazale sav potencijal ove ekipe. Ponekad su igrali tako rutinski da je to za mene bio užitak. Sve u svemu, veliki sam optimista.