Nogomet
119

Otac Sanjina Prcića: Bole nas Sušićeve riječi

Piše: J. H.
Sanjin Prcić (Foto: Klix.ba)
Sanjin Prcić (Foto: Klix.ba)
Safet, otac Sanjina Prcića koji igra Sochauxu, u razgovoru za portal Klix.ba iznio je razloge zbog kojih su on i njegov sin razočarani i zbog čega se prvotimac francuskog prvoligaša nije pojavio danas na okupljanju mlade reprezentacije BiH u Vogošći.

Sanjin je prošao sve mlađe selekcije reprezentacije, od U17 do U21. Državni dres nosio je pet godina i postao jedan od najvažnijih igrača kod selektora Vlade Jagodića. Potajno je, kao i svi ostali mladi reprezentativci, očekivao da će se naći na spisku reprezentativaca pozvanih za utakmicu protiv Egipta ili bar među onima koje je Savez pozvao da budu gosti. Nažalost, to se nije desilo. Ono što je porodicu Prcić povrijedilo, kaže Safet, su kontradiktore izjave selektora Safeta Sušića.

"Dešava se sve suprotno od onoga šta je ovdje istina. Sanjinov zadnji problem što nije pozvan u reprezentacije. On je počeo igrati nogomet sa sedam godina, sa 15 je igrao u reprezentaciji, a sa 17 godina je bio prvak Francuske. On je svoj patriotizam pokazao igrajući pet godina za reprezentaciju", pojašnjava Prcić.

Kako kaže naš sagovornik, Sušić je u francuskom listu L'Equipe izjavio da prati Sanjina i da će sigurno dobiti poziv prije Svjetskog prvenstva ukoliko se ustali u ekipi.

"No, prije desetak dana on izjavljuje da Sanjin igra u slaboj ekipi koja će ispasti iz prve lige i da vrlo rijetko igra tamo, da nije standardan... Ko dozvoljava Sušiću ili bilo kome na da u javnost iznosi takve stvari? Nikada nije nazvao Sanjina ili svojim gestom pokazao da ga prati. Preko ovoga ne možemo preći", kaže Safet te dodaje da je ovo jedini i pravi problem zbog kojeg se osjećaju poniženo.

On dodaje da selektor A reprezentacije ima pravo da zove koga hoće jer za svoje postupke odgovara javnosti u BiH i Nogometnom savezu BiH.

"On je pet godina igrao za BiH jer voli tu zemlju. Međutim, BiH ne voli ovakve kao što je Sanjin jer nemamo nigdje nikoga", dodaje.

Safet se na kraju zahvalio direktoru svih reprezentacija Denijalu Piriću i Muratu Jahi, koordinatoru svih reprezentativnih selekcija BiH za sve ono što su učinili za Sanjina.

"Da je Sušić izjavio da će ga pozvati bar da se druži sa reprezentativcima i to je to. Ne bismo ništa rekli. Imao je tešku povredu, prošao kroz sve i svašta, vratio se, ustalio se u Sochauxu... Ali ne može prvo davati jednu a nekoliko mjeseci drugu izjavu. Ispade da je moje dijete bezvezni igrač nakon svih tih godina koje je dao za reprezentaciju. To je naša bol i zbog toga sam odlučio da više ni ja ni on ne dolazimo u Sarajevo", kaže Sanjinov otac koji je Derventu napustio 1992. godine i otišao kod brata u Francusku gdje je Sanjin i rođen.

Safet je svoje objašnjenje o cijeloj situaciji poslao i na adresu Saveza.

"Za Sanjina koji je rođen u Francuskoj, Bosna uvijek bila svetinja i za pet godina igranja u reprezentaciji je to i pokazao. Da je Sušić makar dao jednu pedagošku poruku Sanjinu, što mu je i bila obaveza, da je ohrabrio mladog nogometaša, nikad ne bi bilo nikakvih problema", kaže Safet na kraju razgovora.