Nogomet
5

Osmina finala Lige prvaka: Atletico završava posao u Madridu, Monaco i City garantuju novi spektakl

Piše: E. B.
Trening Atletica (Foto: AFP)
Večeras ćemo nakon što završe dueli Atletico Madrid - Bayer Leverskusen i Monaco - Manchester City saznati dva posljednja četvrtfinalista Lige prvaka.

Atletico Madrid - Bayer Leverkusen (Vicente Calderon, 20:45, prvi susret 4:2)

Atletico je slavio u Leverkusenu rezultatom 4:2 i na "Vicente Calderonu" im preostaje lakši dio zadatka za prolaz u četvrtfinale, pogotovo što je Bayer u Madrid došao izuzetno oslabljen.

Njemačka ekipa će biti bez šest standardnih igrača. Ömer Toprak se povrijedio u petak protiv Werdera, a od ranije su povrijeđeni kapiten Lars Bender, Jonathan Tah i Stefan Kiessling, a Hakan Calhanoglu je suspendovan, dok mladi Kai Havertz nije mogao na put u Španiju zbog obaveza u srednjoj školi. Također, golman Bernd Leno je slomio nos protiv Werdera, ali će braniti sa zaštitnom maskom.

"Znamo da nismo favoriti za prolazak dalje. Izgubili smo kod kuće, a Atletico ima iskustvo igranja ovakvih mečeva. Mi smo ekipa koja se stalno razvija i napreduje i ovo će nam biti veliko iskustvo. Naravno, pokušat ćemo dobiti i proći dalje", rekao je trener Bayera Tayfun Korkut.

"Od svojih igrača u svakom susretu tražim isto: da daju maksimum za grb na dresu. Bayer je izuzetno opasan iz kontranapada i morat ćemo biti posebno oprezni. Čuda se dešavaju i ne govorim to samo zbog onog što je Barcelona učinila", rekao je Diego Simeone, strateg Atletica.

Vjerovatni sastavi:

Atletico Madrid: Oblak, Vrsaljko, Godin, Savić, Lucas, Gaitan, Koke, Saul, Carrasco, Gameiro, Griezmann.

Bayer Leverkusen: Leno, Da Costa, Jedvaj, Dragović, Wendell, Baumgartliner, Kampl, Bellarabi, Volland, Brandt, Hernandez.

Monaco - Manchester City (Stade Louis II, 20:45, prvi susret 3.5)

Nakon fenomenalnog meča na Etihadu u kojem je City slavio sa 5:3 teško je očekivati sličnu reviju pogodaka u Monte Carlu. Ipak, strateg gostiju Pep Guardiola je ubijeđen da će i u revanšu pasti dosta pogodaka.

"Nismo došli ovdje da branimo prednost iz prve utakmice. Želimo pobijediti. Ubijeđen sam da ćemo ispasti ako ne postignemo barem jedan pogodak jer je Monaco najbolja napadačka ekipa na svijetu. Pozivam ljude da gledaju našu utakmicu na TV ekranima jer će vidjeti odličnu utakmicu s puno pogodaka", upozorio je menadžer Cityja Pep Guardiola.

I njegov kolega na drugoj strani Leonardo Jardim smatra kako očekuje utakmicu s mnogo pogodaka.

"Napadat ćemo sigurno, a ubjeđen sam da će i oni. Ove dvije ekipe ne mogu preko noći postati defanzivne. Morat ćemo postići najmanje tri pogotka da prođemo dalje. Što se tiče same utakmice, više me strah igrati protiv slabijih protivnika kada smo veliki favoriti", rekao je Jardim.

Vjerovatni sastavi:

Monaco: Subašić, Sidibe, Raggi, Jemerson, Mendy, Silva, Bakayoko, Fabinho, Lemar, Mbappe, Falcao.

Manchester City: Caballero, Sagna, Stones, Otamendi, Clichy, Fernandinho, Sterling, De Bruyne, Silva, Sane, Aguero.