Bez Piquea i Silve
0

Osmerica iz Reala i Barcelone u ekipi godine

Totalsport
Lionel Messi (Foto: Arhiv/AFP)
Lionel Messi (Foto: Arhiv/AFP)
Već uobičajeno na kraju svake godine svi ugledni sportski dnevnici biraju najbolje ekipe u proteklih 12 mjeseci. U četvrtak je tako svoju nogometnu jedanaestericu godine objavio i francuski L'Equipe.

Kao i u većini ovogodišnjih anketa, dominiraju igrači Barcelone i Real Madrida koji su zauzeli osam mjesta u sastavu. Katalonce predstavljaju Jordi Alba, Xavi Hernandez, Andres Iniesta i, dakako, Lionel Messi, dok boje Reala brane Iker Casillas, Sergio Ramos, Xabi Alonso i Cristiano Ronaldo. L'Equipe je svoj izbor objasnio činjenicom da su šesterica spomenutih odbranila s reprezentacijom Španije naslov evropskog prvaka, dok su preostala dvojica (Messi i Ronaldo) najbolji nogometaši današnjice.

Preostala trojica igrača u ekipi godine su desni odbrambeni igrač Bayerna Philipp Lahm, belgijski stoper Manchester Cityja Vincent Kompany i, prilično iznenađujuće, brazilski vezni igrač Chelseaja Ramires. Očito su u L'Equipeu svakako htjeli imati jednog igrača iz aktuelnog evropskog klupskog prvaka, a izbor je na kraju pao na 25-godišnjeg Ramiresa čiju su svestranost urednici francuskog dnevnika posebno pohvalili.

U odnosu na prošlu godinu, svoje su mjesto u L'Equipovoj postavi zadržali Xavi, Iniesta, Messi i Ronaldo, a ispali su Manuel Neuer, Marcelo, Dani Alves, Nemanja Vidić, Gerard Pique, Sergio Busquets i David Silva.

Ekipa godine prema izboru L'Equipea:

Casillas - Lahm, Ramos, Kompany, Alba - Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, Ramires - Messi, Ronaldo