Uoči nedjeljnog derbija
108

Osim: Željo i Zrinjski "imaju šta reći", nedostajao nam je igrač poput Štilića

D. B.
Amar Osim (Foto: D. S./Klix.ba)
Amar Osim (Foto: D. S./Klix.ba)
U okviru 3. kola Premijer lige BiH Željezničar će biti domaćin Zrinjskom, a tim povodom su se u Plavom salonu stadiona Grbavica medijima obratili trener Plavih Amar Osim te prvotimac Filip Erić.

Susret Željezničara i Zrinjskog se smatra derbijem, a na Grbavici očekuju da će igrači to pokazati na terenu.

"Očekujem da bude puno navijača jer su to obje ekipe zaslužile. Želim da utakmica opravda epitet derbija, očekujem dobar meč. Kvalitet nogometa može nastaviti trend dolaska publike na stadion. Željo i Zrinjski 'imaju šta reći'. Ko će osvojiti bodove, za globalnu situaciju je manje važno", izjavio je Osim.

Plemići iza sebe imaju tri utakmice u samo sedam dana i to dvije evropske protiv Utrechta u dvomeču 2. kola Evropske lige, koji su riješili u svoju korist, ali umora definitivno ima.

"Ako Zrinjski bude imao istu ekipu kao protiv Utrechta, bit će nam prednost, ali protivnik ima dovoljan broj igrača pa može kombinovati. To neće biti slaba ekipa, protiv Veleža su solidno izgledati. Dolazi nam protivnik koji je za svaki respekt. Imaju euforiju i adrenalin, što im može donijeti mnogo toga dobrog", rekao je trener Plavih.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Dodao je da Ermin Zec neće biti u kombinaciji za utakmicu, a komentarisao je i dolazak Semira Štilića.

"Igrač s takvom karijerom bi trebao biti pojačanje. Nedostaje nam igrač takvih karakteristika i kvaliteta. Nemamo ljevaka, oni drugačije razmišljaju od dešnjaka. Mozak im drugačije radi i možda nam upravo treba neko ko će nam pomoći da budemo što bolji. Imamo problem što teško postižemo golove. Moramo se užasno puno potrošiti da bismo dali gol, a kada imate igrača poput Štilića, onda je to lakše. Protiv Mladosti smo bili dosta bolji, ali smo morali poginuti da pobijedimo. Ali igrači poput Semira mogu pomoći da lakše postižemo golove. Štilić neće moći još igrati bez obzira na to što trenira. On će iza reprezentativne pauze biti u formi, ali pet ili šest mjeseci nije igrao nikako pa ćemo ga povremeno dozirati. Poslije ćemo vidjeti šta će biti. Sa Štilićem imamo drugačiji profil igrača, a da li će se nešto mijenjati za potrebe, vidjet ćemo. Plus je što imamo nekoga ovog nivoa u ekipi", istakao je Osim.

Filip Erić (Foto: D. S./Klix.ba)
Filip Erić (Foto: D. S./Klix.ba)

Erić se prisjetio utakmice protiv Mladosti te je istakao da je ekipa spremna za Zrinjski.

"Prvo kolo smo dominirali svih 90 minuta i nismo pobijedili. Sigurno da je utakmica protiv Mladosti dala dozu samopouzdanja da spremni dočekamo utakmicu sa Zrinjskim. Mislim da će svi igrači koji budu konkurisali dati svoj maksimum", rekao je Erić.

Utakmica Željezničar - Zrinjski se igra u nedjelju na stadionu Grbavica od 20:00 sati.