Nogomet
125

Osim o Sušićevom spisku: Šteta što nema mladih reprezentativaca i domaćih igrača

Piše: J. H.
Safet Sušić i Ivica Osim (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić i Ivica Osim (Foto: Klix.ba)
Ivica Osim, legenda bh. nogometa, prokomentarisao je za portal Klix.ba spisak selektora bh. nogometne reprezentacije Safeta Sušića. Kako kaže, žao mu je što nema igrača iz domaće lige kao ni mladih reprezentativaca.

"Spisak mi pokazuje nešto drugo. Svi oni koji prate nogomet u BiH, treneri, igrači, navijači i novinari bi trebali da se zapitaju zašto nema nijedan igrač iz naše lige. Zašto i kako? To pitanje treba postaviti Safetu koji je, vjerovatno, to dobro 'produmao' u glavi i promiješao karte. On je uzeo ono što mu treba. To što nema domaćih igrača je pitanje za naš nogomet. To je šteta jer otpada motivacija za rad trenerima. S druge strane, možda će im ovo biti veći motiv za rad igračima jer dolaze kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje predstavlja veliku šansu za mnogo igrača. Oni koji to ne iskoriste, onda je do njih, a ne do Safeta", kaže Osim na početku razgovora za Klix.ba.

Apel Savezu

Osim Muhameda Bešića, u Brazil ne putuje nijedan mladi reprezentativac.

"Žalosno je to što nema nijedan igrač iz domaće lige, a još žalosnije što nema niko iz mlade reprezentacije koja bi trebala biti nastavak ove reprezentacije koja je igrala do sada. Nadam se da će to biti neko upozorenje i apel Savezu, trenerima, klubovima... Valja živjet i poslije Svjetskog prvenstva", dodaje naš sagovornik.

Osim kaže da Sušić "zna svoj posao" i Brazil će pokazati koliko je dobro skautirao igrače.

"Nismo trkački toliko spremni, nemamo brzih igrača kao što imaju ostale reprezentacije. Imamo talentovane igrače i postavlja se pitanje kako ih natjerati na veću odgovornost i više trčanja. Valjda će SP pokazati neke stvari", dodaje Osim.

Kako kaže, ne želi biti "biber po pilavu" kad je u pitanju selekcija igrača koji putuju u Brazil.

"Ako je on zadovoljan, a jeste, ja se nadam da nije pogriješio", kaže legenda bh. nogometa.

Nama je bitno kako se ko zove

O pozivanju igrača iz Hrvatske nogometne lige, Osim kaže da to ne znači da Hrvati bolje igraju i rade od nas.

"Hrvatski trener je došao u BiH i postao prvak. Tu nam valjaju, a kad zovne igrače, mi tražimo dlaku u jajetu. To je ono što nam ne valja. Ovo je prvi put da smo se kvalifikovali, da je neko dobio šansu kao Safet, da bira ekipu... To je sigurno lutrija i za njega i za nas. Nama je važno kako se ko zove, koliko ima godina, koliko ima para, koliko je lijep, kakav auto vozi, a to kako igra, to nema veze", poručuje Osim.

Kako kaže, neće putovati u Brazil sa reprezentacijom.

"Tu školu sam prošao u Italji. Ne bih još jednom riskirao da budem onaj koji uvijek daje svoja mišljenja. Nisam veliki pristalica da budem na meti i ocjenjivati nečiji rad. Nije to vrijeme za to", kaže Osim na kraju razgovora za Klix.ba.