Na današnji dan
69

Osam godina od ubistva Vedrana Puljića, istina još uvijek van domašaja pravde

Piše: N. K.
Foto: Arhiva/Klix.ba
Foto: Arhiva/Klix.ba
Na današnji dan prije osam godina u masovnim neredima navijača Širokog Brijega i Sarajeva, koji su u popodnevnim satima izbili u neposrednoj blizini stadiona Pecara, ubijen je navijač Sarajeva Vedran Puljić (24).

Iako se prvobitno smatralo da je Puljić ubijen oštrim predmetom te da je podlegao na putu prema Domu zdravlja Široki Brijeg, dan poslije, obdukcijom tijela utvrđeno je da je Puljić upucan.

Obdukcijom je ustanovljeno kako je Puljić smrtno stradao od hica iz vatrenog oružja, a kasnije je za ubistvo osumnjičen Oliver Knezović iz Širokog Brijega.

Knezović je prvenstveno zadržan u pritvoru, a sam se predao i priznao pucanje na navijače. Ipak, nakon nekoliko dana uspio je pobjeći iz pritvora, ali je kasnije opet uhapšen u Hrvatskoj.

Izmijenjena optužnica

Predstavnici Zapadnohercegovačkog i Sarajevskog kantona su nekoliko dana nakon utakmice na sastanku u Širokom Brijegu izrazili saučešće porodici nastradalog navijača Sarajeva i istakli da se mora utvrditi istina o okolnostima nereda i ubistva.

Međutim, Puljićeva smrt do sada nije razjašnjena, niti je iko odgovarao za njegovo ubistvo - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu nedavno je izmijenilo optužnicu te se Knezovića više ne tereti za Puljićevo ubistvo.

Knezovića sada terete za pokušaj ubistva, još nije poznato koga tačno, te za opće opasnu radnju, odnosno da je zapucao ne ciljajući nikoga pojedinačno.

Prema novom činjeničnom opisu, Knezovića se tereti da je oduzeo pištolj policajcu Draganu Vujeviću i u pravcu grupe navijača Sarajeva ispalio deset metaka, pristajući najmanje jednog od navijača lišiti života te ujedno ugroziti život drugih građana i policajaca.

Bez odustajanja

"Sve ovo je cirkus, cijeli slučaj se razvlačio dok nije zastario, a na kraju su Knezovića oslobodili. Nije meni krivo što su ga oslobodili, nego što policajac koji ga je ubio živi sasvim normalno. Dobio je manju suspenziju, to je bilo sve", izjavio je nedavno Vedranov brat Igor u razgovoru za portal Klix.ba.

Ubrzo su se oglasili Udruženje navijača Bordo tima i sam FK Sarajevo, koji su istakli da se događaji iz oktobra 2009. godine ne prikazuju u istinitom svjetlu te da neće nasjesti na provokacije i prestati tražiti istinu za Vedrana.

"Fašizam na tribinama svakodnevnica postade, dok istina za Vedrana zataškana ostade", poruka je Hordi zla koja možda i najbolje oslikava aktuelnu situaciju vezanu za istrage za ubistvo Puljića.

Horde zla su putem društvenih mreža pozvale sve navijače da u 16:30 sati dođu na parking ispred gradskog groblja Bare kako bi odali počast na grobu Vedrana Puljića.