Sarajevo
128

Općinsko vijeće Centar izglasalo izdvajanje više od 4 miliona KM za adaptaciju stadiona Koševo

D. P.
U planu je UEFA 4 kategorija stadiona Koševo (Foto: T. S./Klix.ba)
U planu je UEFA 4 kategorija stadiona Koševo (Foto: T. S./Klix.ba)
Općinsko vijeće Općine Centar usvojilo je Prijedlog amandmana o raspodjeli sredstava za sufinansiranje FK Sarajevo u renoviranju stadiona Asim Ferhatović Hase u okviru večerašnjeg usvajanja budžeta za 2024. godinu.

Vijeće je na današnjoj 11. vanrednoj sjednici usvojilo Prijedlog amandman za infrastrukturalni projekt adaptacije stadiona Asim Ferhatović Hase, a kako bi naš najveći nogometni stadion ispunjavao UEFA 4 kategoriju stadiona.

Prijedlog o raspodjeli sredstava garantuje prebacivanje 4.157.400 KM s drugih projekata, kako bi se izvršila adaptacija stadiona Koševo.

Vijeće je odluku usvojilo sa 16 glasova za, 0 glasova protiv i dva suzdržana. Svoj glas nije dalo 11 vijećnika.

Nakon jučerašnjeg sastanka na zajedničkoj prezentaciji kojoj su prisustvovali predstavnici svih javnih institucija, FK Sarajevo je svojom prezentacijom i odličnim idejnim rješenjem prve faze projekta, potaknuo vijećnike, predstavnike četiri kluba (NIP, Katica - Muminović, Šenderović - Bosno, Šljivo - Muharemović) da podnesu zajedničku incijativu.

Također, danas su vijećnici Općinskog vijeća Centar, nakon dugotrajne rasprave uz predložene brojne amandmane, usvojili budžet Općine Centar za 2024. godinu. Također je usvojena i Odluka o izvršavanju budžeta Općine Centar Sarajevo za ovu godinu.

Prethodno, načelnik Srđan Mandić predložio je raspodjelu milion KM sredstava za isti ovaj projekt, navođenjem da određena sredstva nije moguće transferirati za stadion Asim Ferhatović Hase jer su sredstva namjenska, poput sredstava s Kalin hadži Alijine džamije za koju je novac dao Kanton Sarajevo.

Umjesto spomenutih sredstava, što je Općinsko vijeće izglasalo, Mandić je predložio preraspodjelu milion KM novca s projekata s kojih je, kako je istakao, to moguće ostvariti.

"Sredstva predviđena za rekonstrukciju stadiona Koševo su milion KM. Mi nemamo projekt, nemamo projektantsku procjenu, nemamo model finansiranja. Ovih predloženih pet miliona ne znači ništa", rekao je Mandić o usvojenom Prijedlogu amandmana kojeg je Općinsko vijeće usvojilo.

Mandić je dodao da ne postoji mogućnost, niti zakonsko uporište da se određena finansijska sredstva raspodjele na adaptaciju stadiona Asim Ferhatović Hase pa tako ostaje nejasno kako će i da li će ona biti provedena nakon što je usvojena.

Ukupan okvirno projektovani budžet po idejnom rješenju za ovu fazu iznosi 13,8 miliona KM bez PDV-a.

"Jasan i precizan iznos investicije biti će poznat nakon izrade glavnog projekta ali se ne očekuju značajna odstupanja. U Fazi II nakon rješavanja pravnih pitanja i dokumentacije, može se nastaviti gradnja i natkrivanje daljeg dijela tribine", saopćili su iz FK Sarajevo.