Grbavica na nogama
35

Omladinska Liga prvaka: Juniori Željezničara igraju protiv Lokomotive za evropsko proljeće

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Juniori "plave lokomotive" protiv vršnjaka iz zagrebačke Lokomotive žele poletjeti ka evropskom proljeću. Drugim riječima, Željezničar danas od 16:00 sati u uzvratnoj utakmici 2. kola Omladinske Lige prvaka dočekuje Lokomotivu iz Zagreba, a prvi meč okončan je rezultatom 1:1.

Za utakmicu na Grbavici vlada veliko interesovanje, a karte za zapadnu tribinu već su rasprodane. Ukupno je u prodaju pušteno 5.900 ulaznica i očekuje se da će sve biti kupljene. Borba za evropsko proljeće prvlači veliku pažnju bez obzira na to što se radi o juniorima.

Željezničar je u 1. kolu Omladinske Lige prvaka, u dijelu u kojem nastupaju šampioni država iz 32 najbolje rangirane lige Evrope, izbacio bugarski Ludogorec, dok je Lokomotiva kao šampion Hrvatske izbacila rumunski Dinamo 1948.

Tim koji izađe kao pobjednik nakon ovog dvomeča izborit će evropsko proljeće te će u play offu za osminu finala Omladinske Lige prvaka igrati protiv jednog od drugoplasiranih timova omladinske Lige prvaka, iz dijela u kojem nastupaju juniori čiji su seniori izborili grupnu fazu ovog takmičenja.

Pobjednika, dakle, čekaju eventualni okršaji protiv juniora timova poput Manchester Uniteda, Bayern Minhena, PSG-a, Real Madrida...

Mečevi play offa za osminu finala Omladinske Lige prvaka igraju se u februaru 2018. godine. Pobjednici tih mečeva igrat će osminu finala u kojem će se susresti sa osam pobjednika grupne faze Omladinske Lige prvaka.

Nijedan bosanskohercegovački tim koji se u juniorskom i seniorskom uzrastu takmičio u evropskim takmičenjima nije izborio proljeće u Evropi. Juniori Željezničara predvođeni trenerom Omerom Joldićem imaju veliku šansu da uspiju u tome.