Nogomet
32

OI Rio: Nogometašice Njemačke porazile Šveđanke sa 2:1 za olimpijsko zlato

Piše: E. M.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Nogometašice Njemačke večeras su u finalu Olimpijskih igara u Rio de Janeiru na Maracani rezultatom 2:1 porazili Švedsku te tako osvojile prvu zlatnu olimpijsku medalju u nogometu.

Prvo poluvrijeme nije donijelo mnogo uzbuđenja na Maracani, a selekcija Njemačke imala je nekoliko prilika koje nisu rezultirale pogotkom. Početkom drugog poluvremena nakon ubacivanja sa strane sa ivice šesnaesterca u 48. minuti bila je precizna Marozsan koja je Njemačkoj donijela vodstvo od 1:0.

Marozsani nije mnogo trebalo da poveća rezultatsku prednost Njemačke. U 62. minuti iz slobodnog udarca odlično je šutirala prema golu Švedske te je pogodila stativu, a na odbijenu loptu naletjela je Šveđanka Linda Sembrant koja je matirala svoju golmanicu i tako učinila uslugu selekciji Njemačke.

U 67. minuti Stina Blackstenius je uspjela smanjiti prednost Njemačke na 2:1, ali do kraja susreta nisu uspjeli izjednačiti tako da je Njemačka sa ovim rezultatom osvojila svoje prvo olimpijsko zlato u nogometu.

Bronzu na Olimpijskim igrama u nogometu osvojila je ženska nogometna reprezentacija Kanade koja je sa 2:1 savladala ekipu domaćina Brazila.