Nogomet
93

OI Rio: Brazil nakon penala savladao Njemačku

Piše: E. M.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Nakon izvođenja penala selekcija Brazila rezultatom 5:4 (1:1) porazila je reprezentaciju Njemačke i tako osvojila prvu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Utakmica finala Olimpijskih igara u nogometu otvorena je borbenošću na obje strane terena, a prvu priliku u 4. minuti imala je selekcija Njemačke preko Brantda koj je u i 11. minuti zaprijetio na gol Brazila. Međutim, u 15 minuta poslije Neymar iz slobodnog udarca postiže prelijep pogodak poslavši loptu u gornji desni ugao Wevertona za 1:0.

Nastavak utakmice do završetka prvog poluvremena obilježili su prekršaji te se na pauzu otišlo sa rezultatom 1:0 za Brazil.

U 47. minuti Njemačka iz slobodnog udarca imala je priliku da izjednači, ali Gnabry nije iskoristio svoju priliku. Dvanaest minuta poslije Meyer na ubacivanje sa strane loptu sa oko 11 metara šalje u gol Njemačke za 1:1.

Do kraja susreta zabilježene su manje prilike, ali i nakon odigranih produžetaka nije došlo do izmjene rezultata. Nakon izvođenja penala i odbrane Wevertona kod rezultata 4:4, siguran sa bijele tačke je bio Neymar koji je selekciji Brazila donio prvu zlatnu medalju.

Treće mjesto na Olimpijskim igrama pripalo je Nigeriji koja je reprezentaciju Hondurasa porazila rezultatom 3:2.