Nogomet
0

Ogorčeni navijači Portsmoutha ušli na teren

Totalsport
AFP
AFP
Engleski premierligaš Portsmouth se nalazi pred potpunim kolapsom. Osim činjenice što su uvjerljivo posljednji na tabeli, prijeti im i stječaj.

Visoki je britanski sud u Londonu, u utorak, odbio žalbu Portsmoutha protiv postupka za likvidaciju, kojeg su pokrenuli iz Vladina odjela za financijski promet i carine (HMRC). Sudac suda nije prihvatio obrazloženje nadležnih ljudi kluba koji u vlasništvu drži saudijski biznismen Ali al-Faraj, a koji su pokušali dokazati da je njihov dug po porezu na dodanu vrijednost (VAT) pogrešno obračunat, te da je za 8 miliona eura veći od realnoga.

Postupak likvidacije time ide dalje. Desetog februara sudija će saslušati poreznike iz HMRC-a. Bude li njihovo obrazloženje prihvaćeno, Portsmouth će postati prvi engleski klub koji će otići u stečaj od formiranja Premierlige 1992. godine.

Žal i ogorčenost su u subotu izrazili navijači ovog kluba tokom meča 4. kola FA Cupa u kojem je Portsmouth pobijedio Sunderland 2-1 pogocima Utake.

Dva su navijača utrčala tokom prvog poluvremena i bijesno reagirali u smjeru svečane lože stadiona, a tokom cijelog dana su ulicama grada trajali protesti navijača koji su tražili "život kluba".