Brani ideju
8

Oglasio se Barcelonin predsjednik Joan Laporta: Superliga je neophodna

N. K.
Joan Laporta (Foto: EPA-EFE)
Joan Laporta (Foto: EPA-EFE)
Barcelonin predsjednik Joan Laporta se nakon duge šutnje povodom osnivanja Superlige konačno oglasio, a iako smatra da je novo takmičenje neophodno uvjeren je i da će se naći neko rješenje s Evropskom nogometnom federacijom (UEFA).

Katalonski gigant je bio među 12 klubova koji su u nedjelju pokrenuli najveću buru u historiji nogometa osnivanjem Superlige, da bi se u manje od 48 sati sve raspalo. Barcelona je među klubovima koji i dalje nisu zauvijek napustili ideju.

"Potrebno je da budemo razboriti. Superliga je neophodna, ali će posljednju riječ imati naši partneri. Veliki klubovi mnogo doprinose i moramo reći svoje kada se radi o raspodjeli novca. Mora to biti atraktivno takmičenje, koje će se zasnivati na sportskim mjerilima. Zalažemo se za državne lige i otvoreni smo za dijalog s UEFA-om. Treba nam više resursa kako bismo napravili ovaj veliki šou. Mislim da ćemo doći do razumijevanja", rekao je Laporta.

Podsjetimo, Laporta je bio donekle pošteđen oštrih napada iz UEFA-e budući da je predsjednik evropske kuće nogometa Aleksandar Čeferin rekao kako je najmanje razočaran u Barcelonu.

Čeferin smatra da je Laporta bio pod velikim pritiskom, a da je najmanje os svih na čelu svog kluba koji uz sve to ima velike finansijske gubitke.