Podrška Mamiću
17

Oglasili se iz GNK Dinamo nakon presude: Čvrsto vjerujemo u nevinost naših kolega

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši Dinamov čelnik Zdravko Mamić je nepravosnažno je osuđen na šest i po godina zatvora na sudu u Osijeku za izvlačenje novca iz zagrebačkog nogometnog kluba.

Tim povodom, iz Dinama su izdali saopćenje za javnost u kojem tvrde da su ogorčeni na donesenu presudu i da je sudsko vijeće podleglo pritiscima koje se temelji ne temelji na dokazima.

"Ogorčeni smo činjenicom da je sudsko vijeće podleglo pritiscima i donijelo presudu koja se ne temelji na provedenim dokazima i utvrđenom meritumu stvari, nego je očigledno posljedica materijalnih i procesnih grešaka, koji nisu zabilježeni u dosadašnjoj sudskoj praksi, pri čemu su od samog početka dionici ovog sudskog postupka bili izloženi medijskoj histeriji, u kojoj su prekršeni neki od osnovnih i temeljnih postulata vladavine prava – presumpcija nevinosti, prema kojoj je svako nevin dok mu pravomoćnom sudskom presudom nije utvrđeno drugačije.

Čvrsto vjerujemo u nevinost naših kolega te im dajemo punu podršku u njihovoj daljnjoj pravosudnoj borbi. Nadamo se da će više sudske i pravosudne instance Republike Hrvatske pa i Europske unije u žalbenom postupku uvažiti argumente i nepobitne činjenice koje govore u prilog tome da ovo nije bilo pravično suđenje te da će biti pravilno i zakonito uvaženi materijalni dokazi koji govore o tome da naši kolege nisu prekršile zakon.

Sva rukovodeća tijela i zaposlenici GNK Dinamo nastavljaju raditi na još boljem i kvalitetnijem Dinamu, koji će i u idućoj sezoni biti sportski uspješan i financijski stabilan", navodi se u saopštenju kluba.

Inače, suđenje je trajalo tri godine i više puta bilo je prekidano, nastavljano, obilježeno sumnjivim svjedočenjima, zamjenom advokata i milionima eura kaucije.