Propušta turnir
8

Odluka organizatora French Opena: Šarapova ostala bez wild carda

Klix.ba
Maria Šarapova (Foto: EPA)
Maria Šarapova (Foto: EPA)
Ruska teniserka Maria Šarapova će propustiti ovogodišnji French Open nakon što su organizatori turnira odlučili da joj ne dodijele wild card.

Tridesetogodišnja Ruskinja nema dovoljan ranking za direktan ulazak na turnir jer se tek vratila poslije petnaestomjesečne suspenzije zbog dopinga.

"Wild card mogu dobiti teniseri koji se vraćaju na teren nakon povrede. Za povratnike nakon dopinga nema wild carda", izjavio je predsjednik Francuske teniske federacije Bernard Giudicelli Ferrandini.

French Open počinje 28. maja, a sada je i definitivno jasno da ga dvostruka osvajačica ovog turnira neće igrati.

Šarapova se nadala da će dobiti wildcard za glavni žrijeb ili barem za kvalifikacije.

"Žao mi je Marije i njenih navijača. Oni su možda veoma razočarani, ali je ovo moja odgovornost, moja misija da zaštitim visoke standarde ove igre koja se igra bez sumnje u rezultat", dodao je Ferrandini.

Nekadašnja najbolja teniserka svijeta nije igrala Grand Slam otkako je bila pozitivna na lijek za srce pod nazivom meldonium tokom Australian Opena 2016. godine. Prvobitno je dobila dvogodišnju suspenziju, koja je smanjena na 15 mjeseci nakon što je Arbitražni sud za sport presudio da se ona nije namjerno dopingovala.

Šarapova se tenisu vratila prošlog mjeseca bez rankinga, a sada je već na 211. mjestu WTA liste nakon što je dobila wild carde u Stuttgartu, Madridu i Rimu. To će joj biti dovoljno da osigura barem kvalifikacije za Wimbledon.