Nogomet
1

Odluka FIFA-e o članstvu Kosova najavljena za mart 2014.

Anadolija
Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) nakon današnjeg sastanka u Cirihu sa predstavnicima Fudbalskog saveza Srbije (FSS) i Fudbalskog saveza Kosova, odložila je odluku o mogućnosti da selekcije i klubovi sa Kosova igraju prijateljske utakmice.

“Poslije iznošenja stavova od strane predstavnika dvije delegacije, čelnici FIFA-e su obavijestili prisutne da će odluka po ovom pitanju biti razmatrana i donesena na narednim sastancima najviših tijela organizacije, Odbora za hitna pitanja FIFA-e, koji će biti održan naredne sedmice i Izvršnog komiteta FIFA-e, zakazanog za sredinu marta”, navodi se u saopćenju FSS-a,prenosi Anadolija.

Sastankom u sjedištu FIFA-e u Cirihu predsjedavali su predsjednik FIFA-e Sepp Blatter i generalni sekretar te organizacije Jerome Valcke.

Dodaje se kako su predstavnici FSS-a FIFA-inim zvaničnicima poručili kako FS Kosova ne smije biti prihvaćen kao član FIFA-e ili UEFA-e.

“Principijelno, stavovi koje su predstavnici FSS danas saopćili se svode na nemogućnost i neprihvatanje prijema FS Kosova u FIFA i UEFA, sve dok se ne riješi status južne pokrajine u Ujedinjenim nacijama (UN). Dalje, neprihvatljivo je odigravanje bili kakvih zvaničnih utakmica klubova ili reprezentacija sa teritorije Kosova u međunarodnim okvirima”, naveo je FSS.

Također, FSS je zatražio i zabranu odigravanja bilo kakvih utakmica sa republikama bivše Jugoslavije, a danas međunarodno priznatim zemljama, kako na Kosovu tako i na teritorijama tih država.

Inače, članovi Izvršnog komiteta FIFA-e prije godinu dana dozvolili su mlađim selekcijama sa teritorije Kosova da igraju prijateljske utakmice bez bilo kakvih obilježja.