Nogomet
3

Odlazi skaut koji je "složio" Leicester: Steve Walsh postaje sportski direktor Evertona

Piše: O. T.
Foto: Everton
Foto: Everton
Novi šampion Engleske Leicester City nije uspio zadržati energičnog veznjaka N'Goloa Kantea koji je prešao u Chelsea, jedva su uspjeli sačuvati Jamiea Vardyja, a još uvijek nije sigurno da će ostati Riyad Mahrez. I dok se bore kako sačuvati igrače od napada velikana, Lisice je napustio čovjek koji se smatra najzaslužnijim za dovođenje svih navedenih imena Steve Walsh koji je postao novi sportski direktor Evertona.

"Mnogo je novca bilo u pitanju kada su dovodili Jamiea Vardyja. Milion funti za dečka koji nikada ranije igrao u Championshipu i Premiershipu bilo je puno. Ali je sportski direktor rekao da on ima nešto što mnogi nemaju", kazao je Milan Mandarić, sadašnji predsjednik slovenske Olimpije i bivši predsjednik Leicester Cityja, na pitanje novinara Al Jazeere Balkans o dovođenju Vardyja u Leicester.

Mandarić je od 2007. do 2011. bio predsjednik Leicestera i pod njegovim vlasništvom klub se vratio iz League One (treća liga po jačini u Engeskoj) u Championship (druga liga po jačini u Engleskoj) i bio je sve bliži plasmanu u Premiership. U vrijeme dovođenja Vardyja, klub je već bio u rukama tajlandskih vlasnika, ali su iz kluba konzultirali i Mandarića.

Sportski direktor kojeg Mandarić spominje je Steve Walsh, čovjek koji je pored velikog utjecaja na dovođenje Vardyja, ogromne zasluge imao i prilikom transfera N'Goloa Kantea i Riyada Mahreza

Kada je prošlog ljeta vidio Kanteovu statistiku i videkompilacije koje je spremio Leicesterov skauting tim, Walsh je uvjeravao Ranierija da je to pravo rješenje za vezni red. Ranieri je prepričavao kako je Walsh ponavljao "Kante, Kante, Kante", a Ranieri je na kraju pristao dovesti 25-godišnjeg veznjaka koji je plaćen 9 miliona eura da bi već ovog ljeta za više od 35 miliona eura prešao u Chelsea.

Priča o dovođenju Mahreza ide ovako. Walsh je otišao gledati Ryana Mendesa, tada krilnog igrača Le Havrea, ali za oko mu je zapelo drugo krilo - Riyad Mahrez. Pala je odluka i Alžirac je u januaru 2014. godine za manje od 450 hiljada eura stigao u Leicester.

Jasno, Walsh je učestvovao i u brojnim drugim transferima Leicester Citjya, ali najveću pažnju privlače dovođenja navedenih imena.

Walsh je prije posla u Leicesteru radio i u Chelseaju gdje je proveo 16 godina i imao je utjecaj u dovođenju Gianfranca Zole, Didiera Drogbe i Michaela Essiena.

Iako je Leicester proteklog maja potpisao novi ugovor sa Walshom, Everton je uspio dovesti ovog 51-godišnjeg fudbalskog stručnjaka u svoje redove. Sada će Ronald Koeman, novi trener našeg Muhameda Bešića, uz sebe imati čovjeka koji ima velike zasluge u Leicesterovom koračanju ka tituli Premiershipa u prošloj sezoni.