Nogomet
743

Odlazak legende: Zvjezdan Misimović završio bogatu igračku karijeru

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Nekadašnji nogometni reprezentativac BiH Zvjezdan Mismović je u 35. godini odlučio završiti bogatu igračku karijeru.

Jedan od najomiljenijih reprezentativaca Bosne i Hercegovine svih vremena je imao važeći ugovor sa Beijing Renheom do 31. decembra ove godine, no odlučio je raskinuti ugovor i otići u igračku penziju, potvrdio je Misimović za Klix.ba.

Misimović je rođen 5. juna 1982. godine u Minhenu. Nakon što je igrao za lokalne klubove SV Nord Lerchenau, TSV Forstenried, SV Gartenstadt Trudering i FT München Gern, FC Bayern München, 1997. godine se priključio velikom Bayernu.

Za prvi tim bavarskog giganta nastupio je četiri puta, dok je u drugom timu sakupio 103 nastupa.

U Bochum je prešao u julu 2004. godine kao slobodan igrač, a nakon tri godine provedene tamo odlazi, također kao slobodan igrač u Nürnberg.

Tamo se zadržao samo jednu sezonu nakon čega ga je za 4 miliona eura kupio Wolfsburg i Vukovima se odmah isplatilo njegovo dovođenje. Odmah u prvoj sezoni Misimović je sa Edinom Džekom i Grafiteom bio najzaslužniji za osvajanje Bundeslige u sezoni 2008/2009. Misimović je asistirao čak 20 puta te na taj način postavio rekord kojeg je 2015. godine oborio Kevin De Bruyne.

Nakon dvije sezone u Wolfsburgu Galatasaray ga je kupio za 8,5 miliona eura, U Istanbulu se popularni Miske nije najbolje snašao i odigrao je samo 9 utakmica, te je prije završetka sezone, 1. marta 2011. godine prešao u moskovski Dinamo za 4,5 miliona eura.

U Rusiji se zadržao do januara 2013. godine i nastupio je 54 puta za Dinamo, kada je ostvario svoj posljednji tansfer u karijeri. Kineski Guizhou Renhe ga je od ruske ekipe kupio za 3,5 miliona eura, te je nakon dvije godine provedene u toj ekipi odlučio završiti karijeru prvi put.

Ipak, nakon samo šest mjeseci Misimović se pristao vratiti u ekipu koja je preselila u Peking, te je potpisao ugovor najprije do kraja 2015., a potom je nakon ispadanja ekipe u drugi rang takmičenja produžio ugovor do kraja 2017. godine. Ipak, nakon 105 nastupa u dresu Renhea i nakon što se ekipa nije uspjela odmah vratiti u Superligu, odlučio je završiti karijeru godinu dana prije isteka ugovora.

U klupskoj karijeri je ukupno nastupio 432 puta upisavši 117 golova i 116 asistencija, a samo jednom je dobio crveni karton.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine debitovao je 18. februara 2004. godine u prijateljskom susretu protiv Makedonije na preporuku Hasana Salihamidžića. Tokom deset godina igranja za Zmajeve nastupio je 84 puta i dijeli drugo mjesto na listi strijelaca sa Vedadom Ibiševićem sa po 26 golova.

Navijačima reprezentacije Bosne i Hercegovine posebno je u sjećanju ostao pogodak protiv Španije 8. juna 2005. godine u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. godine, kada je na Mestalli doveo Zmajeve u vodstvo nakon što je predriblao velikog Ikera Casillasa.

Nakon četiri neuspjela pokušaja odlaska na velika takmičenja (SP 2006., EP 2008., SP 2010. i EP 2012.), Misimoviću, ali i svim Bosancima i Hercegovcima se velika želja ostvarila odlaskom na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine na kojem je nastupio na dvije utakmice.