Nogomet
685

Odlazak Emira Spahića: Karijera obilježena velikom borbenošću u bh. dresu

Piše: Edin Isanović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Emir Spahić, dugogodišnji kapiten bh. nogometne reprezentacije oprostio se u četvrtak od državnog tima. Kao razlog naveo je da želi da se u budućnosti želi više posvetiti porodici i da je došlo vrijeme da priču nastave mlađi nogometaši. Popularni Spaha ostat će upamćen kao nogometaš koji je igrao do krajnjih granica mogućnosti za nacionalni tim. Također, pamtit ćemo ga i po nekim nepromišljenim potezima u dresu sa državnim grbom.

Nogometnu priču Spahić je počeo u rodnom Dubrovniku. U svojoj karijeri igrao je za Čelik, Zagreb, Shinnik, Torpedo, Lokomotiv iz Moskve, Montpellier, Sevillu, Anzhi, a trenutno je član Bayera iz Leverkusena.

Ispunio želju plasmanom na Mundijal

Kako naglašava, imao je veliku želju da reprezentativnu karijeru okonča nastupom na velikom takmičenju. Želja mu se ispunila na Mundijalu u Brazilu gdje je bio vođa najuspješnije bh. generacije. Prije odlaska u Brazil istakao je: "Odlazimo iz BiH, ali je nosimo u srcu".

Od reprezentacije se oprostio dostojanstveno, kako i priliči dugogodišnjem lideru. Istakao je da bi to bilo to što se tiče njegovih reprezentativnih utakmica.

"Vrijeme je da neki drugi, mlađi, nastave dalje. Znam da sam uvijek igrao srcem, da sam nekada i griješio, ali nikad namjerno. Nisam ljut ni na koga, idemo dalje, ekipi želim sreću i sve najbolje u kvalifikacijama za EP", rekao je Spahić.

Spahić je za reprezentaciju BiH debitovao protiv Rumunije 7. juna 2003. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Portugalu, a od tada je odigrao ukupno 77 utakmica i postigao tri gola. Odigrao je i 15 utakmica u dresu malde reprezentacije BiH.

Sa nostalgijom se možemo prisjetiti njegovih najljepših trenutaka u dresu sa državnim grbom. Mnogi se sjećaju okršaja sa Grcima u Zenici u martu 2013. Tada je naš državni tim slavio 3:1, a detalj koji je obilježio utakmicu desio se u 75. minuti meča. Kada se činilo kako će Spahić zbog obilnog krvarenja iz nosa morati napustiti igru nakon jednog duela. Čak je i selektor Safet Sušić bio pripremio Elvira Rahimića kao zamjenu. No, Emir je odbio da napustiti teren, želio je pomoći svojim saigračima do kraja. Spahić je igrao do posljednjeg atoma snage, što su navijači pozdravili velikim aplauzom.

Šamar Marinu, penal u Francuskoj

Spahić je poznat kao veoma borben i temperamentan igrač na terenu, a ponekad je znao podijeliti i poneki šamar. U prijateljskoj utakmici sa Njemačkom 2010. godine imao je sukob sa Markom Marinom, kojeg je Spahić ošamario. u 85. minuti nogometaš koji je rođen u Gradišci je nakon jednog prodora pao u šesnaestercu BiH, tražeći jedanaesterac za Njemačku, ali se italijanski sudija Rizzoli nije oglasio.

Marin se poslije toga sukobio sa bh. kapitenom Emirom Spahićem za koga je tvrdio da je napravio prekršaj vrijedan jedanaesterca za domaćina. Očito isprovociran, Spahić je tada ošamario Marina, što su zabilježile televizijske kamere. Emir je na kraju dobro prošao, jer je dobio samo žuti karton.

Mnogi Spahiću zamjeraju penal koji je napravio 2011. godine u posljednjem kvalifikacionom okršaju sa Francuskom nad Nasrijem. Ipak, Emiru nikada u dresu sa državnim grbom nije manjkalo želje, htijenja i borbenosti pa je iz toga proizilazilo da uradi neke stvari koje ni sam nije želio.

U posljednjim kvalifikacijama svojim iskustvom i znanjem dao je veliki doprinos za plasman na SP. U dosadašnjoj karijeri čuvao je mnoge velikane svjetskog nogometa među kojima Ronalda, Messija, Ibrahimovića... Zbog burnog karaktera često je i u klubovima i u reprezentaciji dobivao kartone. Dakako, mnogo bolje je igrao za reprezentaciju nego u klubovima. Spaha je godinama bio lider državnog tima, dominantna figura u posljednjoj liniji Zmajeva. Selektor Sušić trebat će naći adekvatnu zamjenu u kvalifikacijama za EP.

"Bio je veliki igrač i sad je veliki igrač i mi trenutno nemamo pravu zamjenu za njega. Međutim, nisam iznenađen jer znam da su se i neki drugi igrači iz drugih reprezentacija kao sto su Xavi i Gerrard oprostili. Oni su ista generacija kao i Spahić", rekao je bh. selektor Safet Sušić u izjavi za Klix.ba.

Naglasio je da je Spahić deset godina bio kapiten i jedan od najboljih nogometaša bh. nacionalne selekcije.