Strah za navijače
0

Odgođena utakmica Napolija i Juventusa zbog poplava

SRNA
Gradonačelnik Napulja Luiđi de Magistritis naredio je odgađanje utakmice između fudbalskih klubova Napoli i Juventus usljed strahovanja da bi nekoliko desetina hiljada navijača moglo ostati blokirano u poplavama, dok vlasti pažljivo prate vodostaj nabujale rijeke Po na sjeveru Italije.

Ulaz u ruševine drevne Pompeje, koja se nalazi u predgrađu Napulja takođe je bio privremeno zatvoren iz strahovanja od poplave, ali je kasnije otvoren.

Ova oblast suočava se sa jakim kišnim padavinama, koje su odnijele jedan ljudski život. Portparol lokalne vatrogasne službe Giovanni Fricano rekao je da je nedaleko od napuljskog naselja Pozuoli, drvo palo na automobil usmrtivši vozača.

U proteklih dvije sedmice veći dio Italije, posebno sjeverozapadni dio, zahvaćen je jakim kišnim padavinama. 

Direktor italijanske Civilne zaštite Franco Gabrielli rekao je da najveću zabrinutost to što kiša i dalje pada, a rijeka Po je već poprilično nabujala.

Italijanska novinska agencija ANSA javila je da bujica srušila most preko jedne od pritoka rijeke Po, Pelice.

U poplavama u centralnom dijelu Genove u petak je poginulo šest ljudi.
U susjednoj Francuskoj zbog jakih kišnih padavina uzbuna je proglašena u 11 regiona nakon što su poplave zahvatile prefekture Var i Alpe-Maritime zbog čega je evakuisano nekoliko stotina stanovnika.

Meteorolozi navode da je se jake kišne padavine kreću ka zapadu ka Atlantiku zbog čega je i region Pirineja pod uzbunom.