Izraelci odlučili
189

Odgođen meč između Maccabija i Željezničara, UEFA danas donosi konačnu odluku

N. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Utakmica prvog pretkola Evropske lige između Maccabija i Željezničara, koja se trebala igrati večeras u izraelskoj Haifi, i zvanično je odgođena, a Evropska nogometna federacija (UEFA) danas će donijeti odluku šta će biti epilog ovog susreta, saznaje portal Klix.ba.

Odluku o odgađanju je jutros donijelo Ministarstvo zdravstva Izraela nakon što su jučer ujutro testirali sve članove delegacije FK Željezničar koji su u Haifi, a testovi pokazali još pet pozitivnih odgovora. Izraelci su smatrali kako je situacija nedovoljno sigurna da se igra utakmica te su zahtijevali deportaciju Željine ekspedicije iz Izraela.

FK Željezničar je bio u stalnom kontaktu s predstavnicima UEFA-e, tačnije s delegatom utakmice te su se do posljednjeg nadali da će meč biti odigran. Naime, UEFA je savjetovala da se meč igra budući da je Željezničar u svojim redovima imao još 16 zdravih igrača koji su imali negativan nalaz na koronavirus.

UEFA će danas u toku dana donijeti i konačnu odluku o ovom susretu, a kako saznajemo, razmišlja se o dva scenarija. U prvom će UEFA odabrati novi termin za odigravanje utakmice, a u drugom će registrovat rezultat 3:0 za jednu od ekipa na osnovu svoje odluke.

Inače, članovi delegacije FK Željezničar, čiji su jučerašnji testovi bili pozitivni, izolovani su u odvojene apartmane nedaleko o hotela. Svi se osjećaju dobro i trenutno nemaju nikakvih simptoma. Zaraženi su nogometaši Filip Erić, Haris Hajdarević, Luka Miletić i Luka Juričić te pomoćni trener Bakir Šerbo.

Podsjetimo, tim s Grbavice je bio desetkovan i prije puta u Izrael budući da je šest prvotimaca bilo zaraženo. Testovi su tada pokazali šest pozitivnih odgovora među igračima, a to su Irfan Fejzić, Frane Ikić, Damir Sadiković, Mustafa Mujezinović, Ermin Zec i Samir Bekrić. Oni zbog toga nisu ni krenuli put Izraela.

Utakmica između Maccabija i Željezničara trebala se igrati večeras na stadionu Sammy Ofer s početkom u 19 sati.