Ljut na medije
22

Odegaard: Otac me u Realu vozio na trening s Ronaldom i Modrićem kao da me vozi u školu

K. H.
Martin Odegaard (Foto: EPA-EFE)
Martin Odegaard (Foto: EPA-EFE)
Norvežanin Martin Odegaard imao je samo 16 godina kada je stigao u Real Madrid, a tako mlad, iako je važio za jednog od najvećih talenata na svijetu, nije se uspio snaći u svlačionici Kraljevskog kluba. Danas, kapiten je Arsenala i rado se sjeća svog perioda u Madridu.

U svom iskustvu, koje je prenio u kolumni za "The Players Tribune", prisjetio se dana kada je klupski avion stigao po njega u Norvešku i kada je krenuo na potpisivanje ugovora s Realom.

"Mislio sam da ću se presvući u hotelu, a odjednom sam sjedio pored legende Emilija Butragena. On je bio u elegantnom odjelu, a ja u staroj majici, neistuširan, rukama sam pokušao napraviti frizuru... Bio je to najveći dan u mom životu, a fotografije su obišle čitav svijet. Trebao sam biti igrač kojeg je Real kupio nakon što je pobijedio sve druge klubove, a ja sam izgledao kao školarac koji je došao obići stadion", prisjeća se Norvežanin.

Ipak, kaže da je to veliko veliko iskustvo za njega i nešto što mu je obilježilo život.

"Bilo je nadrealno, a ja sam bio premlad da bih sam vozio i išao na trening. Otac me svaki dan vozio, a ja sam igrao s Iscom, Ronaldom, Ramosom, Modrićem, Baleom, Benzemom. Vozio me kao da idem u školu, a svi su oni bili divni i posebno igrači koji su pričali engleski jezik. Oni su se posebno pobrinuli za mene", kaže kapiten Arsenala pa dodaje:

"Mediji su me proganjali jer nisam odmah ispunio očekivanja, bio sam im lagana meta i bilo je lagano pisati da se patim s novim načinom života. Da sam Španac, možda bi mi se dalo malo više šansi da uspijem, a iskreno, čudno je kako u modernom nogometu nema nikakve sredine, već se odmah postavlja tako da si najbolji potpis svih vremena ili da si loš igrač."

Real je 2021. godine prvobitno posudio ovog igrača u Arsenal, a Topnici su ga godinu dana poslije otkupili i ubrzo imenovali za novog kapitena.