Nogomet
0

Od Obuće i Adilovića se očekuju golovi, mogu li odlučiti derbi?

Piše: Edin Isanović
Emir Obuća, napadač Sarajeva i Eldin Adilović, udarna igla Željezničara bit će u fokusu vječitog sarajevskog derbija. Od njih će se očekivati da budu igrači odluke. Oni su napadači koji su ujedno prvi na listi strijelaca Premijer lige BiH. Napadač Plavih postigao je devet, a najbolji poslijeratni strijelac tima sa Koševa sedam golova.

Obuća sa svojih 33, a Adilović sa 25 godina su ponajbolje što sarajevski timovi imaju, bar kada je u pitanju napad. Od njih se očekuju golovi kojih u derbijima nema (tri posljednja derbija završena su 0:0).

Napadač Sarajeva u svojoj biografiji već ima historijsko poglavlje. Četvrti je na zbirnoj listi klupskih strijelaca (jedan gol mu nedostaje da stigne Dobrivoja Živkova koji je postigao 90 pogodaka).

Na vrhu je legendarni Asim Ferhatović Hase koji je postigao 100 golova (u zvaničnim utakmicama). Obuća naglašava kako će težiti da statistiku još više popravi u sudaru sa najljućim rivalom. U svojoj karijeri je za koševski tim postigao nekoliko ključnih golova.

S druge strane, Adilović je nakon dolaska na Grbavicu prošao period adaptacije. On bi mogao nositi ambicije izabranika Amara Osima u okršaju sa Sarajevom. U posljednje vrijeme igra u sjajnoj formi, snažan je i pouzdan, odlično sarađuje sa kreatorom Željine igre Zajkom Zebom. Krase ga i vrlo dobre realizatorske sposobnosti te će biti velika prijetnja za svog brata koji će stajati među stativama FK Sarajevo.

Navijači bordo i plavog tima najviše nade polažu u Obuću i Adilovića. Obojica su željni dokazivanja, a iskustvo je na strani Obuće.

Ukupan omjer gradskih derbija:

Broj utakmica: 115 Pobjede: 37 Remiji: 41 Porazi: 37
Gol-razlika: 147:149